Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svår väg mot nya sanktioner

Med en snabbutflykt till Budapest hoppas EU-ledningen få Ungern att acceptera nästa sanktionspaket mot Ryssland.
Men än finns inget genombrott.
EU • Publicerad 10 maj 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Ungern sent i måndags för att trycka på om förslaget till ytterligare sanktioner mot Ryssland. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Ungern sent i måndags för att trycka på om förslaget till ytterligare sanktioner mot Ryssland. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen presenterade sitt senaste sanktionsförslag för snart en vecka sedan inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Applåderna där var många – men att också få med sig EU:s medlemsländer har inte varit lika lätt.

Annons

Framför allt Ungern har motsatt sig kommissionens förslag om hur de ryska oljeleveranserna ska stoppas, av oro för sin egen energiförsörjning.

Gnisslet fick von der Leyen att göra en snabbutflykt till Budapest i måndags kväll för att prata igenom frågan.

"Kvällens diskussioner med premiärminister Viktor Orbán bidrog till att reda ut frågor kring sanktioner och energisäkerhet. Vi gjorde framsteg men mer arbete krävs. Jag kommer att hålla ett digitalt möte med regionala parter för att stärka samarbetet om oljeinfrastrukturen", skriver hon på Twitter efteråt.

Enligt uppgifter till bland andra nyhetssajten Politico Europe har Ungern och Slovakien tidigare fått löfte om undantag i minst ett år för oljestoppet, medan Tjeckien erbjuds sex månaders undantag. Ungern vill dessutom ha garantier om en ny pipeline genom Kroatien.

EU-ländernas ambassadörer väntas återuppta sina förhandlingar om sanktionspaketet tidigast under onsdagen.

Fakta: EU:s sjätte paket

Här är grunderna i EU-kommissionens förslag till ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.

* Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Enligt nyhetsbyrån AFP finns även rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill med på listan.

* Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs — MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank), enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

* Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet.

* Konsultbolag och "spin-doktorer" i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

* Importstopp införs för rysk olja, men först om sex månader. För bensin och raffinerade produkter först efter årsskiftet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons