Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svag decembermånad för mathandeln

Ekonomi • Publicerad 17 januari 2023
Rensat för prisökningar beräknas försäljningen i dagligvaruhandeln ha minskat med 10,6 procent under december jämfört med samma månad 2021. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg/TT

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 7,6 procent i december jämfört med samma månad 2021, enligt siffror branschorganisationen Svensk dagligvaruhandels dagligvaruindex. Rensat för prisökningar enligt Konsumentprisindex beräknas dock försäljningen ha minskat med 10,6 procent.

Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker var historiskt höga under 2022 och under december uppmättes den högsta ökningen under året, upp 18,2 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Annons

Rensat för prisökningar har 2022 har varit ett historiskt svagt år för svensk dagligvaruhandel, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, enligt ett pressmeddelande:

"När pengarna i plånboken räcker till mindre på grund av prisökningar blir konsumenterna mer priskänsliga. Vi ser ett förändrat konsumentbeteende där det köps färre eller billigare varor. Samtidigt möter butikerna högre kostnader i flera led och det har blivit allt tuffare för en bransch som redan har låga marginaler", säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons