Nyheter

Succérundan är tillbaka

Blekinge Artikeln publicerades
Spjutsbygds gård är en av deltagarna i gårdsbutiksrundan.
Foto: Mattias Mattisson
Spjutsbygds gård är en av deltagarna i gårdsbutiksrundan.

Gårdsbutiksrundan blev en succé förra året. Nu är den tillbaka och förhoppningen är att den ska locka ännu fler ut på landsbygden.

Den 14 och 15 september arrangeras den andra gårdsbutiksrundan. Förhoppningen var redan förra året att den ska bli återkommande och växa. Bakom den ligger landsbygdsutvecklarna i länet.

– Syftet med rundan är att få ut hela länets invånare och besökare för att upptäcka butikerna. Tanken är att kunderna ska åka som under konstrundan från plats till plats och hitta nya ställen. Rundan är i två dagar för att de kanske är i väst en dag och en dag i öst och åker längre bort från sitt område, säger Birgitta Jonasson, landsbygdsutvecklare i Karlskrona.

Det har gjorts några småjusteringar av arrangemanget sedan förra året. Kartorna har funnits tillgängliga redan sedan innan sommaren. Dessutom är det inte bara gårdsbutiker som deltar som finns med på kartan.

– Det sitter en stjärna framför de som har öppet den helgen. De som inte har en stjärna har inte lovat att ha öppet, säger hon.

I år finns kartan inte bara hos butikerna och turistbyråerna i länet utan även att ladda ner digitalt på Blekinges kommuners hemsidor och Visit Blekinge.

Det är ungefär samma butiker som deltar. Några har tillkommit och några har fallit bort. Dessutom är inte plantskolorna med i år.

– Vi tog bort dem i år mest av platsskäl. Vi tyckte inte riktigt vi fick samma goda respons från dem som från mathantverkarna, säger hon.

Enligt Birgitta Jonasson var förra årets gårdsbutiksrunda en succé.

– Det var hur mycket folk som helst. Vissa varor blev fort slutsålda.

– Det var en enorm folkströmning. Det var jätteroligt. Vi hoppas att det blir ännu mer i år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.