Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie ska lösa gåtan om tappat luktsinne

Coronaviruset • Publicerad 1 februari 2021
Karolinska institutet ska studera hur och varför covid-19 påverkar lukt- och smaksinnet. Arkivbild.
Karolinska institutet ska studera hur och varför covid-19 påverkar lukt- och smaksinnet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Många som haft covid-19 drabbas av lukt- eller smakbortfall och än så länge vet ingen riktigt varför.

Karolinska institutet ska nu i en studie söka svaret på gåtan om hur viruset påverkar luktsinnet, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

20 personer ingår i studien varav hälften testat positivt för covid-19. Med hjälp av hjärnavbilder från före och efter infektionen hoppas forskarna få veta mer om hur coronaviruset påverkar lukt- och smakförändringar.

– Vi tror att ungefär 50-70 procent av de som haft covid-19 får någon form av luktproblem. Med uppskattningen att en halv miljon svenskar har bekräftad covid-19, kommer en betydande andel få bestående problem, säger Johan Lundström, luktforskare och lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, till SVT.

Rubbad lukt och smak kan påverka matvanor och vikt på ett negativt sätt och kan även öka risken för depression, enligt Johan Lundström.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons