Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Striktare vapenlagar efter tyska kupplaner

Tysklands vapenlagar måste skärpas, anser landets inrikesminister Nancy Faeser (SPD). Kommentaren kommer efter veckans jättelika razzia, där 25 högerextremister misstänkta för att ha planerat en statskupp greps.
Tyskland • Publicerad 12 december 2022
En man misstänkt för att ha deltagit i tyska kupplanerna grips i Karlsruhe den 7 december.
En man misstänkt för att ha deltagit i tyska kupplanerna grips i Karlsruhe den 7 december.Foto: Michael Probst/AP/TT

Extremisterna tillhörande den så kallade Reichsbürger-rörelsen var kraftigt beväpnade. Faeser säger att den tyska regeringen och samtliga myndigheter måste "sätta maximal press" för att se till att extremister inte får tillgång till vapen.

– Det här är inte några ofarliga, galna människor utan misstänkta terrorister som nu hålls i väntan på rättegång, sade hon till Bild am Sonntag på söndagen.

Annons

Enligt Faeser har antalet högerextrema tillhörande Reichsbürger-rörelsen vuxit rekordsnabbt det senaste året. Runt 23 000 tyskar tros nu tillhöra rörelsen, som inte erkänner den tyska förbundsrepubliken och dess maktutövning och vill återupprätta det tyska kejsarriket. Tio procent av dem anses vara potentiellt våldsamma.

Över 50 personer utreds för kopplingar till gruppen efter veckans razzia. Enligt åklagarna planerade de att genomföra en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin och tillsätta sin egen regering.

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för "förhandlingar".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons