Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stridsvagnar till Ukraina i mars

Storbritannien kommer att leverera stridsvagnen Challenger 2 så att den är på plats i Ukraina i mars. Från tyskt håll siktar man på att den första leveransen av stridsvagnsmodellen Leopard 2 kommer att ske i april.
Tyskland/Storbritannien • Publicerad 8 februari 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har på onsdagen träffat ukrainska styrkor som utbildas i Storbritannien för att använda stridsvagnen Challenger|2.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har på onsdagen träffat ukrainska styrkor som utbildas i Storbritannien för att använda stridsvagnen Challenger|2.Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Den tyske försvarsministern Boris Pistorius säger att han tror att Tyskland och landets allierade kommer att kunna skicka den första omgången av stridsvagnar till det krigsdrabbade Ukraina i april.

– Jag tror att vi kan leverera minst en bataljon under de första fyra månaderna i år, säger han och tillägger att det kan ske tidigare än så.

Annons

– Sedan måste vi fortsätta så snabbt som möjligt förstås.

Försvarsministern specificerar att han med en bataljon menar 31 stridsvagnar.

Tyskland har tidigare meddelat att 14 Leopard 2-stridsvagnar kommer att skickas från landets egna militär. Polen har också lovat att skicka 14 stridsvagnar av samma modell och Kanada kommer skicka fyra.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak meddelar också en tidsplan för när landets leveranser av stridsvagnar kommer att ske.

För närvarande befinner sig ukrainsk personal i Storbritannien och utbildas där för att kunna använda att stridsvagnen Challenger 2.

– Den ukrainska personalen som anlände i förra veckan kommer att använda Challenger 2-stridsvagnar för att försvara ukrainskt territorium nästa månad, säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under en pressträff.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons