Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina rycker närmare Cherson

Ukrainska trupper närmar sig Cherson, och slaget om den strategiska staden närmar sig.
Samtidigt kommer rapporter om att ryska reservister övar i Belarus på grund av bristande logistik i Ryssland.
Ukraina • Publicerad 5 november 2022
Ukrainska soldater under övning på övertagna ryska stridsvagnar av modell T-72 i norra Ukraina, 28 oktober 2022. Arkivbild.Foto: Aleksandr Shulman/AP/TT

Ryska styrkor övar i Belarus på grund av brist på övningsledare, ammunition och anläggningar i Ryssland och får sannolikt kämpa för att lyckas utbilda de reservister som ska mobiliseras samtidigt som höstens inkallade ska göra värnplikten. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport på Twitter.

Det var den 21 september som Rysslands president Vladimir Putin meddelade att 300 000 reservister kallas in i en så kallad delvis allmän mobilisering, något som krävt sina ansträngningar när det kommer till utbildningsinsatser. Den 1 november väntas ytterligare 120 000 påbörja sin värnplikt.

Annons

Enligt underrättelserapporten har de nyligen mobiliserade soldaterna sannolikt fått minimal utbildning eller ingen utbildning alls, då mer erfarna militärer har satts in för att strida i Ukraina och flera av dem troligen dödats i kriget, enligt brittiska försvarsdepartementet. En utplacering av sådana styrkor har därmed en liten påverkan på Rysslands offensiva stridsförmåga, enligt rapporten.

Slaget om Cherson

Samtidigt väntas den ryska militären att återuppta sin offensiv i Donbassregionen med mobiliserade soldater, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i sin senaste lägesanalys, som tillägger att Ryssland "troligtvis inte kommer att nå några signifikanta framgångar".

I den södra delen av landet rycker Ukraina allt närmare den strategiskt viktiga staden Cherson. Enligt ISW förbereder de ryska styrkorna en kontrollerad reträtt från den nordvästra delen av Chersonregionen, troligtvis för att undvika en framtvingad sådan senare.

Vissa vägspärrar lämnas och utrustning flyttas samtidigt som de ryska trupperna ska förbereda nya försvarslinjer och även sätta upp positioner på den östra sidan om floden Dnepr, skriver tankesmedjan.

Kapar strömmen akut

I huvudstadsregionen Kiev och dess omnejd kapade Ukrainas statliga eloperatör Ukrinergo strömmen på lördagen, rapporterar AP. Strömavbrott har blivit en del av vardagen i Ukraina efter Rysslands upprepade bombningar av viktig infrastruktur för elförsörjning.

Till en början meddelade Ukrinergo att strömavbrottet skulle vara några timmar, men på lördag eftermiddag ändrades beskedet eftersom det inte bedömdes vara tillräckligt för strömförsörjningen. Elen är därför avstängd akut utan någon prognos för när den slås på igen.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja kunde däremot återkopplas till elnätet igen efter att ha lagats, uppger FN:s atomenergiorgan IAEA enligt The Guardian. Kärnkraftverket var frånkopplad från nätet i två dagar i samband med att högspänningsledningar skadats under rysk beskjutning.

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi upprepar sitt krav om att upprätta en säkerhetszon på området för att förhindra en kärnkraftsolycka.

– Vi måste agera innan det är för sent, säger han.

Stridsvagnar till Ukraina

Ukraina får snart ytterligare militär hjälp från Nederländerna, Tjeckien och USA som tillsammans ska förse Ukraina med stridsvagnar av typen T-72.

Annons

Det rör sig om 90 tjeckiska fordon från Sovjettiden, som kommer att rustas i Tjeckien. En amerikansk säkerhetskälla uppger för Politico att de ska få nya sikten, kommunikationssystem och pansar.

Kiev har velat ha modernare stridsvagnar från USA och Tyskland, men båda länderna har varit skeptiska till att skicka sådana.

I det aktuella paketet betalar USA och Nederländerna för upprustningen av 45 T-72 vardera, som ska börja levereras innan årsskiftet. I det amerikanska stödpaketet, värt 400 miljoner dollar, ingår enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon pengar till luftvärnsrobotar, 1 100 drönare av typen Phoenix Ghost, 40 båtar och pengar för att utrusta 250 pansarterrängbilar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons