Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stred för IS – döms för landsförräderi

En 33-årig dansk man har dömts till 14 års fängelse för landsförräderi.
Mannen stred för terrorrörelsen IS i Syrienkriget, där den danska staten var en av motparterna.
Danmark • Publicerad 7 september 2022
En 31-årig dansk man har fällts för landsförräderi vid Köpenhamns tingsrätt. Arkivbild.
En 31-årig dansk man har fällts för landsförräderi vid Köpenhamns tingsrätt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

33-åringen var mellan 2013 och 2017 aktiv för IS i den väpnade konflikten i Syrien. Han åtalades i mars i år på en rad punkter och erkände förra veckan i rätten att han stred "på helt fel sida".

– Jag är bara tacksam för att jag fick komma hem igen, avslutade han sitt erkännande förra veckan, enligt DR.

Annons

Han hade då erkänt sig skyldig på alla anklagelsepunkter, vilka även inbegriper terrorism, och även att han på bilder poserat med avhuggna huvuden, bilder som publicerades på Facebook.

Det var första gången någon åtalats för brott mot den särskilda paragrafen om landsförräderi.

Mannen, som växte upp i Ishøj, söder om Köpenhamn, döms även för att bland annat ha rekryterat en annan man från Ishøj, en man som sedan tidigare dömts till sex års fängelse för att ha låtit sig värvas till IS och stött organisationen ekonomiskt.

Åklagarna konstaterar att de kunde ha yrkat på livstids fängelse för 33-åringen, men att det finns flera anledningar till att sänka straffet, som landade på 14 år. Rätten konstaterar i sin dom att han inte själv deltog aktivt i strider mot danska soldater, vilket också sänkte straffet.

– (Han) lade sig platt. Han har frivilligt och på eget initiativ berättat om omständigheter som polisen annars inte hade känt till, säger åklagaren Søren Harbo till DR.

Mannen anhölls i november 2019 efter att ha blivit utlämnad från Turkiet och har sedan dess suttit häktad.

Enligt den nu använda paragrafen, som trädde i kraft i december 2015, kan danska medborgare som deltar i en väpnad konflikt där den danska staten är en motpart åtalas för landsförräderi. Vid särskilt försvårande omständigheter kan en åtalad dömas till livstids fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons