Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Straff hotade USA-soldat – flydde till Nordkorea

En amerikansk soldat har gripits av Nordkorea efter att ha korsat gränsen till landet utan tillåtelse, uppger personer inom den amerikanska administrationen. Soldaten hade nyligen släppts ur fängsligt förvar i Sydkorea och disciplinära åtgärder väntade i USA, enligt uppgiftslämnarna.
Nordkorea • Publicerad 18 juli 2023
Besökare på den sydkoreanska sidan av gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea. Arkivbild.
Besökare på den sydkoreanska sidan av gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftade vid en presskonferens i Pentagon på tisdagen att en amerikansk soldat nu sannolikt befinner sig i nordkoreanskt förvar, men han nämnde inte soldaten vid namn.

– Vi övervakar och utreder situationen noggrant, sade Austin och påpekade att han framför allt var oroad över personens välbefinnande.

Annons

– Detta kommer att utvecklas de närmaste dagarna och timmarna, och vi kommer att hålla er uppdaterade.

Hade släppts från fängelse

Två högt uppsatta källor inom den amerikanska administrationen har beskrivit händelseförloppet för nyhetsbyrån AP under förutsättning att de får vara anonyma.

Enligt dem hade soldaten, som är i 20-årsåldern, just släppts från ett sydkoreanskt fängelse där han hölls bakom lås och bom, anklagad för misshandel. Nu väntade ytterligare militära disciplinära åtgärder i USA.

Soldaten eskorterades till flygplatsen för att skickas tillbaka till militärbasen Fort Bliss, Texas. Men på något vis lyckades han undvika att gå på planet och i stället ansluta till till en guidad tur som pågick i den koreanska gränsbyn Panmunjom. Där uppges han ha sprungit över gränsen – skrattande.

Ett ögonvittne som var på samma tur berättar för CBS News att gruppen hade besökt en av byggnaderna på platsen när "den här mannen ger ifrån sig ett högt 'ha ha ha' och bara springer in mellan några byggnader".

– Jag trodde att det var ett dåligt skämt först, men när han inte kom tillbaka insåg jag att det inte var ett skämt och sedan reagerade alla och det spårade ur, säger ögonvittnet.

USA har kontaktat Sverige

Sverige är ett av få europeiska länder som har en ambassad i Nordkorea. Amerikanska tidningen The Hill rapporterar att USA har kontaktat Sverige och Sydkorea för att hitta en lösning på situationen.

Svenska utrikesdepartementet kommenterar ärendet enligt nedan, via ett mejlsvar till TT:

"Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea. En skyddsmakt är en stat som tar på sig uppdraget att i vissa avseenden skydda en annans stats intressen i ett tredje land, vanligen i fall då den andra staten inte har några diplomatiska förbindelser med det tredje landet eller tillfälligt dragit bort sin beskickningspersonal därifrån".

Nordkorea och Sydkorea har aldrig slutit fred sedan kriget 1950–1953 utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Det är ett populärt turistmål, och hundratals besökare besöker varje dag området på den sydkoreanska sidan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons