Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storytel förvärvade för miljardbelopp

Svenska ljudboksföretaget Storytel förvärvar amerikanska kollegan Audiobooks.com och satsar nu hårt på den engelsktalande marknaden.
Ekonomi • Publicerad 12 november 2021
Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel som nyligen förvärvade Audiobooks.com.
Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel som nyligen förvärvade Audiobooks.com.Foto: Anders Wiklund/TT

Storytel köper Audiobooks.com, en amerikansk ljudbokstjänst med cirka 170 000 prenumeranter.

Prislappen landade på 135 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,2 miljarder kronor. Enligt företagets vd är affären kontant och har delvis finansierats med ett lån på 500 miljoner kronor.

Annons

Storytels aktie steg med drygt tio procent efter beskedet på fredagen.

Audiobooks.com har en omsättning på omkring 300 miljoner kronor. Storytels vd Jonas Tellander beskriver företaget som "lönsamt och växande", och ser det som en viktig del i expansionen till nya marknader.

– När den här möjligheten kom såg vi att vi inte behövde börja från noll utan kunde börja med en kundbas och en katalog som skulle hjälpa oss att bli en tung spelare på den amerikanska ljudboksmarknaden.

Gasar ur problemen

Det är hård konkurrens bland ljudbokstjänsterna. Amazons Audible etablerade sig nyligen på i Sverige och Bonnierägda Bookbeat har växt kraftigt sedan start.

Under torsdagen meddelade Spotify att de förvärvar amerikanska Findaway med en stor katalog av ljudböcker. Det har länge varit tal om ett samarbete mellan Spotify och Storytel men formerna för det diskuteras fortfarande, säger Tellander under en presskonferens under fredagen.

Storytel har två tuffa kvartal bakom sig och fick sänka sin prognos under andra kvartalet när strömningsintäkterna inte nådde upp till förväntan. Aktien har rasat i omgångar och ligger minus cirka 40 procent sedan årsskiftet.

I september köpte investmentbolaget EQT nästan tio procent av Storytel och blev näst största ägaren.

Nu satsar Storytel på att vinna marknadsandelar.

– USA och den engelskspråkiga delen av världen är världens största ljudboksmarknad och det finns ett stort intresse för ljudböcker där, och då känns det bra att finnas där, säger Jonas Tellander.

Vill bryta lästrenden

I Norden är nästan varannan såld bok en ljudbok, medan det är läsning som dominerar i de engelskspråkiga länderna.

Annons

– Hälften av försäljningen på den nordiska marknaden är nu ljudböcker. Så är inte fallet på de engelska marknaderna, men det är något vi kommer att arbeta för att förändra, säger Tellander.

Audiobooks har cirka 300 000 ljudböcker från hundratals förlag. De är främst etablerade i USA, Storbritannien och Australien.

Förvärvet sker med ett kontant köp från investmentbolaget KRR som äger Audiobooks och affären väntas avslutas i slutet av fjärde kvartalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons