GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort varsel drabbar statliga museer

Regeringens krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer, där det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår.
Kultur • Publicerad 28 maj 2020
Coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet. Nu varslas personal. Arkivbild.
Coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet. Nu varslas personal. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

Vasamuseet är ett av de museer som fick ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som offentliggjordes i början av maj.

Men resurstillskottet har inte löst alla problem och nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer om uppsägning av 69 anställda. För närvarande har myndigheten omkring 270 tjänster.

– Vi har lagt ett varsel på 69 tjänster för hela myndigheten och är inne i förhandlingar med facken. Vi vet inte i dagsläget exakt vilka eller hur många som kommer att behöva sägas upp, säger Jenny Lind, stabschef.

Hon går på måndag in som biträdande chef för Vasamuseet när nuvarande chefen Lisa Månsson slutar sin tjänst.

– Det är en av sparåtgärderna, att vi inte tillsätter några vakanser. Oavsett storlek på stödet från regeringen kommer vi att behöva vi anpassa oss efter den värld vi lever i. Vasamuseet har 1,5 miljoner besökare om året och 85 procent av dem är utländska turister. Det kommer förmodligen att se annorlunda ut de kommande åren, säger Jenny Lind.

Varslet kommer att slå mot samtliga av myndighetens museer. I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

Fakta: Regeringens krisstöd

Den 8 maj offentliggjordes ett tillfälligt stöd på 319 miljoner kronor, på förslag av regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, som berörde Skansen, Nordiska museet, Dramaten, Vasamuseet, Operan och andra statligt finansierade kulturinstitutioner.

Syftet är att hjälpa de berörda institutionerna att överleva krisen och säkerställa att kulturliv och kulturarv fortsatt kan bevaras, utvecklas och vara tillgängligt när verksamheterna åter öppnas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer