Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort BNP-lyft kan trigga räntehöjning

Svensk ekonomi startade året oväntat starkt.
Det kan vara dåliga nyheter för inflation och ränta.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2023
Riksbankschef Erik Thedéen är redo trycka på ränteknappen igen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 2,0 procent i januari jämfört med föregående månad, enligt den preliminära BNP-indikatorn från Statistiska centralbyrån (SCB).

"Aktiviteten i svensk ekonomi studsade upp i januari med tillväxt i både varuexport och hushållskonsumtion parallellt med växande produktion bland offentliga myndigheter", konstaterar Neda Shahbazi, nationalekonom på SCB, i ett pressmeddelande.

Annons

– Det var en stark siffra, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Samtidigt ska en enskild månad tas med en nya salt, påpekar han. Men det skulle kunna tyda på att svensk ekonomi går starkare än väntat, trots inflation och stigande räntor, där hushållen håller hårdare i sina plånböcker.

Benägenhet höja ökar

– Det kan lindra Riksbankens oro för tillväxten framöver och därmed en viss benägenhet att höja räntan, säger Torbjörn Isaksson.

Fast framöver lär svensk ekonomi och BNP-utveckling utvecklas svagt, i spåren av att hushållen blir allt försiktigare, tror Isaksson.

Kollegan Olle Holmgren på SEB drar ungefär samma slutsats. Sambandet mellan tillväxt och inflation på månadsbasis, är inte jättestarkt.

– Men det här var ju en ganska överraskande siffra och den var betydligt starkare än förväntat, säger han.

Kan påverka Riksbanken

Samtidigt kan de månatliga BNP-siffrorna variera mycket och revideras ofta, enligt Holmgren.

– Men vi får inte sådär jättemycket mer information innan april-mötet, så det kan påverka lite hur Riksbanken resonerar i april. Att de tycker att ekonomin ser lite mer motståndskraftig ut, säger han.

Redan innan BNP-siffran för januari kom var prognosen bland flertalet ekonomer att Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter nästa möte i april. SEB-ekonomerna tror att det blir ytterligare en höjning med 0,25 procentenheter i juni, till 3,75 procent i.

På morgonen kom också andra SCB-siffror som visar att industriproduktionen ökade med 3,5 procent i årstakt i januari. Tjänsteproduktionen ökade 1,0 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons