Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort åtal om vapenbrott – fem misstänkta

Fem personer åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för att ha smugglat och sålt vapen till kriminella runt om i Sverige. Utredningen beskrivs av polis som mycket omfattande.
Brott • Publicerad 12 april 2022
En vapengömma lokaliserades i Lilla Edets kommun av svensk och norsk polis. Nu åtalas fem män för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fem män i åldrarna 20–30 år åtalades på tisdagsförmiddagen för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, inbrottsstöld och grov stöld på orter runt om i Västra Götaland. En av de tilltalade är norsk medborgare.

"Vapenbrottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom innehavet avsett ett stort antal vapen, de har förvarats i ett fordon på allmän plats och flera av vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet eftersom de är kraftfulla", säger kammaråklagare Johan Udén, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Annons

Gärningen har, enligt åklagaren, varit av särskilt farlig art eftersom vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning.

Vapengömman i Västerlanda, i Lilla Edets kommun, lokaliserades efter en tids spaning av svensk och norsk polis.

"Gärningsmännen misstänks för att ha smugglat vapen, gömt dem och sålt dem vidare i kriminella kretsar runt om i Sverige. Utredningen har varit intensiv och är mycket omfattande", säger Göran Fredriksson, utredare vid polisen i Fyrbodal.

Fyra av de misstänkta männen har varit häktade sedan september 2021, den femte sedan januari i år. Samtliga förnekar brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons