Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storbritannien tar hem ambassadör från Iran

Storbritannien kallar tillfälligt hem sin ambassadör i Teheran som svar på att Iran avrättat den brittisk-iranske medborgaren Alireza Akbari. Sanktioner har också införts mot den iranska riksåklagaren, enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly.
Storbritannien • Publicerad 15 januari 2023
Alireza Akbari anklagades av regimen i Iran för att ha spionerat åt Storbritannien. Arkivbild.
Alireza Akbari anklagades av regimen i Iran för att ha spionerat åt Storbritannien. Arkivbild.Foto: AP/TT

"Vi ser över ytterligare åtgärder", skriver Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på Twitter.

Nyheten om att Alireza Akbari hängts rapporterades av iranska statliga medier på lördagen. Några timmar innan dess hade USA uppmanat Iran att inte gå vidare med avrättningen.

Annons

"Vi sörjer tillsammans med hans nära och kära och kommer att fortsätta att hålla Iran ansvarigt för dess skenrättegångar och politiserade avrättningar", skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

Även Frankrike har reagerat starkt och utlovat ett svar på de upprepade brott mot internationell rätt som Iran begår, särskilt när det kommer till avrättningar av godtyckligt fängslade utländska medborgare.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar avrättningen för en "avskyvärd och barbarisk handling".

"Detta var en grym och feg handling utförd av en barbarisk regim utan respekt för det egna folkets mänskliga rättigheter", twittrade den brittiske premiärministern Rishi Sunak på lördagen.

Akbari, som var vice försvarsminister i Iran, greps 2019 och dömdes för att ha spionerat åt Storbritannien, vilket han förnekade. Hans familj fick "ett sista besök" hos honom i onsdags innan han placerades i isolering.

Diktaturen lade i veckan upp en video på Akbari där han tillsynes tvingas erkänna brott. Han har enligt ljudupptagningar som BBC tagit del av tidigare sagt att han torterats att erkänna brott som han inte begått.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons