Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora skador på skog i norra Sverige

Natur • Publicerad 11 januari 2023
En kartläggning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att en stor andel ungskog i de norra delarna av Sverige är drabbade av olika skador. Arkivbild.
En kartläggning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att en stor andel ungskog i de norra delarna av Sverige är drabbade av olika skador. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nära 40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad, visar en kartläggning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen. Det rör sig bland annat om skador orsakade av skadesvampar och betande vilt.

Enligt Tobias Gramner, Skogsstyrelsens regionala skogsskadesamordnare i norra Sverige, är resultatet allvarligt.

Annons

– Det är något som dels påverkar den enskilda markägaren. Men på sikt riskerar skadorna att få samhällsekonomiska konsekvenser och dessutom är det dåligt för klimatet eftersom de här skogarna binder mindre kol än förväntat, säger han till P4 Jämtland.

Totalt har 1,4 miljoner hektar skog inventerats i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Tallen hör till det trädslag som är allra hårdast drabbat. 48 procent av stammarna hade minst en skada.

Skogsstyrelsen har nu startat en digital utbildning för att hjälpa skogsägare hantera problem med exempelvis skadesvampar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons