Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora regeringsprotester i Bangladesh

Uppemot 100 000 människor demonstrerade på lördagen i Bangladeshs huvudstad Dhaka med krav på premiärminister Sheikh Hasinas avgång.
Bangladesh • Publicerad 10 december 2022
Demonstranter på gatorna i Bangladeshs huvudstad Dhaka.
Demonstranter på gatorna i Bangladeshs huvudstad Dhaka.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Massdemonstrationen till stöd för oppositionspartiet BNP i Dhaka.
Massdemonstrationen till stöd för oppositionspartiet BNP i Dhaka.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Slagorden "Sheikh Hasina stal rösterna" ekade på ett stort fält och en cricketarena när demonstranterna krävde att nyval ska utropas, rapporterar AFP.

Demonstranterna var till stor del anhängare av Bangladesh nationalistparti (BNP), oppositionspartiet som bojkottat tidigare val och vars ledare Khaleda Zia sutit fängslad i fem år.

Annons

Under lördagens demonstration meddelade partiets samtliga sju parlamentsledamöter att de lämnar kammaren i protest mot regeringen samtidigt som de enligt bangladeshiska The Business Standard lade fram en lista med tio punkter de kräver av styret.

Överst stod kravet på nyval, men listan innehöll även krav på att en rad fängslade oppositionella ska släppas och att ett antal lagar, som de anser är antidemokratiska, ska slopas.

Mörkades i tv

Massdemonstrationen kommer efter en turbulent vecka i landet där minst en person dödades när BNP:s kontor i tisdags stormades av säkerhetstjänsten, ett ingripande som följdes av att två av partiets toppnamn på fredagen greps misstänkta för uppvigling.

Under december har BNP hållit flera demonstrationer runt om i landet och enligt partiet har över 2 000 av dess medlemmar fängslats sedan månadsskiftet, allt för att styret ville hindra lördagens stora demonstration.

Inga tv-stationer ska ha sänt från demonstrationen, som rapporteras ha gått relativt lugnt till. Minst 3 000 poliser bevakade händelseutvecklingen.

Många strömavbrott

Regeringen har under kriget i Ukraina tvingats dra ner på gas- och dieselimporten och landet har drabbats av återkommande strömavbrott samtidigt som priserna på bränsle stigit kraftigt – inte minst efter att valutan taka störtdykt.

72-åriga Sheikh Hasina och hennes parti Awamiförbundet har suttit vid makten sedan 2009. Partiet har sedan dess vunnit två val och har nu mer än två tredjedels majoritet i parlamentet, men såväl FN som flera länder i väst har uttryckt oro över att Hasinas styre blir alltmer auktoritärt.

Nästa val är tänkta att hållas om ett år.

Fakta: Politik i Bangladesh

Bangladesh blev självständigt från Pakistan 1971 då Awamiförbundets ledare Sheikh Mujibur Rahman (Mujib) blev premiärminister. Då Mujib mördades fem år senare tog general Ziaur (Zia) Rahman över makten, men då även han mördades gick makten över till arméchefen som styrde landet till sin avgång 1990.

Zias änka Khaleda Zia och Mujibs dotter, Sheikh Hasina Wajed, blev politiska ärkefiender och har sedan dess bekämpat varandra såväl i politiken som i domstolar och på gator. I februari 2018 dömdes Zia till 17 års fängelse för korruption. Av hälsoskäl avtjänar hon sedan 2019 straffet i sin bostad.

Källa: Utrikespolitiska institutet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons