Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Protesterna växer mot Netanyahus styre

Ilskan växer i Israel, där många ser ett nytt lagförslag som ett sätt att skydda den korruptionsmisstänkte premiärministern Benjamin Netanyahus skinn.
I Tel Aviv gav sig runt 20 000 människor ut på gatorna på lördagskvällen för att kräva regeringens avgång.
Israel • Publicerad 3 december 2017
20 000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.
20 000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.Foto: AMIR COHEN

– I ett civiliserat land skulle regeringen ha inrättat ett organ för att bekämpa korruption, annars kan den aldrig utrotas. I stället gör den här regeringen precis tvärtom, sade Uzi Arad i ett tal inför demonstranterna, enligt israeliska medier.

Han var tidigare Israels säkerhetsrådgivare och rådgivare till premiärministern, men är nu en av de som vänt sig emot Benjamin Netanyahus alltmer omdiskuterade styre.

Annons

En annan kritiker är landets tidigare premiärminister Ehud Barak, som även jobbade som försvarsminister under Netanyahu. I en debattartikel i The New York Times varnar han för att landets framtid, identitet och säkerhet "allvarligt hotas av nyckerna och illusionerna från den ultranationalistiska regeringen under Benjamin Netanyahu".

Netanyahu är under utredning, misstänkt för korruption i två olika fall. Han misstänks ha tagit emot lyxgåvor från förmögna personer, däribland israeliska affärsmän och Hollywoodproducenten Arnon Milchan, som är nära vän med Netanyahu och som ska ha skickat honom dyra cigarrer för tiotusentals dollar.

Den andra utredningen handlar om att premiärministern ska ha planerat att ingå ett avtal med chefredaktören för tidningen Yediot Aharonot om att få positiv bevakning, mot att Netanyahu skulle motarbeta tidningens huvudkonkurrent.

Netanyahu nekar till alla anklagelser och säger att han är utsatt för en politisk kampanj.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu misstänks för korruption. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu misstänks för korruption. Arkivbild.Foto: Ronen Zvulun

Anledningen till helgens stora protester är ett utkast till en ny lag som förväntas godkännas av parlamentet nästa vecka, vilket skulle hindra polisen från att offentliggöra material från utredningen av premiärministern.

Kritiker säger att lagförslaget är ett uppenbart försök att skydda Netanyahu och mörka hans förehavanden, medan anhängare säger att lagen är till för att skydda misstänkta.

Demonstrationerna är enligt Reuters de största sedan anklagelserna riktades mot premiärministern.

Tove Eriksson/TT
Mattias Areskog/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons