Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tiotusentals protesterade i Belgrad mot våldet

Tiotusentals människor protesterade under lördagen i Serbiens huvudstad Belgrad mot regeringen och vad man anser är dess ansvar för masskjutningar som nyligen chockat Balkanlandet.
Serbien • Publicerad 4 juni 2023
Demonstranter håller upp den serbiska flaggan under en massprotest mot regeringen i huvudstaden Belgrad på lördagen.Foto: Marko Drobnjakovic/AP/TT

Demonstrationen är den femte i ordningen och den riktar sig främst mot Serbiens president Aleksandar Vucic, som hittills avvisat alla påståenden om att han skulle bära något ansvar för att masskjutningar ägt rum i det land han leder.

Det var i början av maj som två masskjutningar skakade landet. Två separata gärningsmän dödade 18 personer, varav hälften av offren var barn.

Annons

En stort ballongfång med en vidhängande skylt med inskriptionen "Stick iväg Vucic" skickades upp i luften under demonstrationen och universitetsstudenter gick i främsta ledet under en banderoll med orden "Serbien mot våld".

Protesterna har de gångna veckorna växt till att handla om mer än dödsskjutningarna. De riktar även in sig på korruption och kritik mot ett allt mer auktoritärt styre under president Vucic.

Lördagens demonstration verkar ha varit den hittills största i antal människor räknat, rapporterar nyhetsbyrån AP som också skriver att oberoende journalister noterat att det sett ut som att företrädare för ultranationalistiska högerrörelser försökt infiltrera demonstrationen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons