Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SKR kräver miljardbesked före midsommar

Kommunsektorns ekonomi försämras drastiskt i år och nästa år. Nu kräver intresseorganisationen SKR snabba beslut från regeringen – i storleksordningen 25-30 miljarder kronor i ökade statsbidrag.
– Vi behöver besked redan innan midsommar, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson (S).
Ekonomi • Publicerad 16 maj 2023
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog efterlyser tydliga besked om kommande statsbidrag.Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Hur mycket statsbidrag inför 2024 som står på önskelistan vill inte Anders Henriksson riktigt slå fast. Men bara för att nå ett samlat nollresultat i landets alla kommuner och regioner 2024 handlar det om 28 miljarder kronor. Bara för att värdesäkra verksamheten i inflationstider saknas 13 miljarder i år och nio miljarder kronor ytterligare nästa år, jämfört med 2022, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Men det viktigaste är tydligheten, att kommuner och regioner som nu sitter med budgetarna för 2024 vet förutsättningarna.

Annons

Beskedet lämnas i samband med att SKR släpper en ny ekonomisk bedömning som visar på snabba kast i sektorn.

Från rekordresultat 2021 och starka siffror även 2022 faller det samlade resultat i landets kommuner och regioner med 50 miljarder kronor till en samlad förlust på sex miljarder kronor under innevarande år. Under 2024 rasar resultaten med ytterligare 28 miljarder kronor.

"Nästan lite löjligt"

Jämfört med förra rapporten i december 2022 har siffrorna försvagats ytterligare något. Räntan och inflationen är de stora bovarna.

– Det är en väldigt tuff situation. Men vi har klarat av att ta oss igenom svåra tuffa ekonomiska tider tidigare. Men staten behöver ta sin del av ansvaret. Det krävs att staten har en förutsägbarhet över tid, säger Anders Henriksson på en presskonferens.

Om inte finns en risk för stora nedskärningar, och så kommer pengarna sen. Alternativt gör inte kommunpolitikerna någonting, de bara hoppas och utgår ifrån att staten fixar biffen, resonerar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.

Andra önskemål från SKR är att staten släpper de riktade bidragen fria, runt 70 miljarder kronor årligen, att kommuner och regioner får använda pengarna friare. Som det är nu kanske en kommun inte har råd med basverksamheten, exempelvis skolan, samtidigt som staten har skickat med en summa pengar till fler böcker.

– Det blir nästan lite löjligt, säger Annika Wallenskog.

Skattehöjning

Värst drabbade är regionerna, nästan samtliga bedöms gå back i år och nästa år.

"Underskottet motsvarar en skattehöjning på 72 öre eller en neddragning av kostnaderna med knappt 4,8 procent", skriver SKR i rapporten.

Bland kommunerna spretar resultaten. Vissa går bra, andra har det betydligt jobbigare med finanserna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons