Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor vapenlast till Jemen beslagtogs

En internationell styrka har beslagtagit en stor mängd vapen och ammunition ombord en fiskebåt på väg till Jemen och de Iranstödda Huthirebellerna.
Jemen • Publicerad 2 februari 2023
Några av de vapen som beslagtogs i den aktuella insatsen.
Några av de vapen som beslagtogs i den aktuella insatsen.Foto: Centcom/AP/TT

Sammanlagt hittades över 3 000 automatvapen, en halv miljon patroner och 23 pansarvärnsrobotar ombord båten som var på väg från Iran, uppger USA:s militära centralkommando Centcom.

Insatsen, ledd av Frankrike, gjordes den 15 januari och kom en vecka efter en liknande aktion, där USA-styrkor beslagtog över 2 000 automatvapen på ett liknande sätt – på en fiskebåt Omanbukten, på väg från Iran till Jemen.

Annons

I slutet av fjolåret gjordes ett par liknande insatser där över en miljon patroner och 70 ton ammoniumperklorat, en viktig komponent för att tillverka robotbränsle, konfiskerades.

Sedan 2014 förbjuder ett FN-embargo vapentransporter till Huthirebellerna, men Iran har upprepade gånger anklagats för att skeppa vapen och materiel till rörelsen.

Fler än 150 000 människor har sedan 2014 dödats i kriget mellan Huthirebellerna och den Saudiledda koalitionen i Jemen. En FN-förmedlad vapenvila ledde i fjol till en nedtrappning i våldet, men avtalet löpte ut utan lösning och stridigheterna fortsätter.

Det svenska FN-sändebudet Hans Grundberg sade i januari att diplomatiska försök att nå en uppgörelse om vapenstillestånd i Jemen intensifierades. Han hävdade då att "det finns möjligheter som inte får förloras".

Kriget i Jemen har skapat vad FN beskriver som världens just nu värsta humanitära kris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons