Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sorg och ilska över Södertäljes "svarta veckor"

Den senaste tiden i Södertälje går till historien som stadens "svarta veckor".
Det säger det avgående kommunalrådet när ett Södertälje skakat av brutalt gängvåld på söndagen samlas för att markera mot morden och skjutningarna.
Brott • Publicerad 9 oktober 2022
Människor samlade för en manifestation för ökad trygghet mot våldet på Stora torget i Södertälje under söndagen.
Människor samlade för en manifestation för ökad trygghet mot våldet på Stora torget i Södertälje under söndagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommunstyrelsens avgående ordförande Boel Godner (S) och tillträdande ordförande Alexander Rosenberg (M) under söndagens manifestation på Stora torget i Södertälje.
Kommunstyrelsens avgående ordförande Boel Godner (S) och tillträdande ordförande Alexander Rosenberg (M) under söndagens manifestation på Stora torget i Södertälje.Foto: Henrik Montgomery/TT
Det var stor uppslutning på söndagens manifestation för ökad trygghet och mot våldet i Södertälje på Stora torget under söndagen.
Det var stor uppslutning på söndagens manifestation för ökad trygghet och mot våldet i Södertälje på Stora torget under söndagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hundratals människor hade tagit sig till Stora torget för att manifestera sitt motstånd till våldet. Sex personer har skjutits i staden på två veckor, tre av dem till döds, och bland de som skadats svårt finns en 16-årig pojke.

– Vi är här för att visa vårt stöd för offren och familjerna och de drabbade, säger Tilda Lemke, som bor i närliggande Rönninge.

Annons

Alla blir illa berörda av det som händer just nu, säger hennes syster Emma som står bredvid henne.

– Det är ofattbart det som händer. Man vet knappt vad man ska säga när det bara sker igen och igen, säger Tilda.

Manifestationen arrangeras av kommunen och ett antal organisationer från civilsamhället. Bland söndagens talare fanns ett tydligt gemensamt budskap om att samhället måste gå samman för att mota den organiserade brottsligheten.

– De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor, säger avgående kommunalråd Boel Godner (S) från scenen framför det soldränkta torget.

Nationellt blickfång

Hon finner styrka i Södertäljes historia i arbetet mot den organiserade brottsligheten, som hamnade i nationellt blickfång efter flera uppmärksammade mord runt 2010.

– Genom polisens massiva insatser 2010 och de kommande åren och genom samhällets insatser, med mindre naivitet, större vaksamhet och mer ordning och reda lyckades vi vända utvecklingen rätt den gången och det ska vi göra igen.

I närheten av scenen står en kvinna som håller två plakat med bilder på två unga män och lyssnar.

– Det är mina barn, båda två, säger hon senare till TT.

De har båda fallit offer för våldet i Södertälje. Den ene sonen mördades 2016 och den andre sköts ihjäl i april i år.

Bredvid kvinnan står hennes mamma, som även hon har plakat med bilder på två män. Också de mördades i Södertälje, det var under den förra uppmärksammade våldsvågen 2010.

Annons

– Jag har inga söner kvar. Bara en dotter, säger den yngre kvinnan.

– Det är jättesvårt att begrava sina barn, för det är inte så det ska gå till. Det är inte rätt. Det är barnen som ska begrava föräldrarna, säger hon.

Ilska mot samhället

Utöver det avgående kommunalrådet har hon under söndagen även bland annat hört tillträdande kommunalrådet Alexander Rosenberg (M) tala.

I hennes röst finns ilska, mot politikerna och mot samhället i stort.

– Det känns bra att få lätta på hjärtat och jag skulle skälla på politikerna som sitter på sina poster och gör ingenting.

– Det syns ingen ändring. Det händer ingenting, säger hon.

Hon hoppas att den nya regeringen kan ändra på det, för det har de ju lovat, säger hon.

– De kriminella gängen värvar hela tiden nya ungdomar och om någon står i vägen för dem är det helvetet. Och barnen blir tvungna att gå med dem, de tvingar dem.

Zekiye Cansu, ordförande för Assyriska kvinnoförbundet, säger att det är en dag av blandade känslor. Det är tungt att se mammor till dem som mördats, men samtidigt vill hon inte tappa hoppet.

– Vi vill att det positiva ska ta över. Då gäller det att alla agerar tillsammans. Vi vill inte att någon annans förälders hjärta ska krossas.

Dikt till mördad kusin

Annons

Poeten Daniel Boyacioglu höll söndagens sista anförande i Södertälje. Han läste en dikt som han hade skrivit till sin mördade kusin.

– På din begravning var alla där, det fanns inte en man som inte grät, Men pojkarna, de höll det inom sig. Och ingen tjänade en krona, och ingen kan ha stigit i rang. Dina dagar, de är forna, och din mördare saknar namn, läser han.

– Det eviga livet, det är gott. Men 23, det är för kort. För alla oss, som älskar dig.

Fakta: Fem skottlossningar på två veckor

Fem skottlossningar har inträffat i Södertälje sedan den 23 september:

23 september: En man i 20-årsåldern skjuts i stadsdelen Saltskog klockan 19.40. Mannen skadas allvarligt.

28 september: En man i 25-årsåldern skottskadas i stadsdelen Ronna. Larmet inkommer vid 21-tiden. Skadan uppges inte vara livshotande.

30 september: En 19-årig man skjuts till döds i Ronna. Händelsen inträffar vid 19-tiden.

1 oktober: En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i Ronna. Händelsen inträffar vid 19.40-tiden i närheten av en skola. Polisen, som befinner sig i området med anledning av mordet på 19-åringen, är på plats inom några minuter.

6 oktober: Två personer skottskadas i Saltskog. Larmet inkommer klockan 18.15. Senare under kvällen bekräftar polisen att en 19-årig man dött av sina skador.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons