Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor RS-spridning – "låt syskon stanna hemma"

Det pågår en omfattande smittspridning av RS-viruset i Västra Götalandsregionen.
Regionen rekommenderar nu att familjer med barn som är yngre än sex månader även håller äldre syskon hemma från förskolan.
Hälsa • Publicerad 13 december 2022
RS-viruset kan ge svår sjukdom hos framför allt yngre barn. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

RS-viruset, som kan ge svår sjukdom framför allt hos små barn, slår just nu hårt mot många länder i Europa, däribland Sverige.

Västra Götalandsregionen beskriver läget som "mycket ansträngt" med många barn som behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter.

Annons

"Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken för detta rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan om det är möjligt och fungerar praktiskt", säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Rekommendationen gäller över trettonhelgen, till och med den 8 januari. Tidigare har liknande rekommendationer utfärdats av exempelvis Region Uppsala.

Utöver RS-viruset är trycket på vården högt även på grund av influensan och covid-19.

"RS-virus kan ge svår sjukdom och alla med små barn under sex månader behöver vara försiktiga, det gäller även deras syskon", säger Thomas Wahlberg.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två–tre månader och barn i vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Barn som läggs in på sjukhus kan få syrgas via en plastgrimma i näsan eller en mask över näsa och mun. Ibland behöver barnet få hjälp med andningen genom en så kallad CPAP eller respirator.

Källa: 1177 Vårdguiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons