Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor överdödlighet i Mexiko

Mexiko rapporterar en överdödlighet på nära 123 000 personer från mitten av mars till början av augusti. Med en befolkning på 126 miljoner innebär det nästan 1 extra dödsfall per 1 000 invånare.
Mexiko • Publicerad 6 september 2020
Gravar för covidoffer på en kyrkogård i Mexico City.
Gravar för covidoffer på en kyrkogård i Mexico City.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Överdödligheten är beräknad utifrån riksgenomsnittet under åren 2015–2018. Myndigheterna poängterar att det finns andra dödsorsaker än covid-19 inom överdödligheten, men Ricardo Cortés Alcalá, generaldirektör för Mexikos folkhälsomyndighet, medger att Mexiko har drabbats hårt av pandemin.

– När en ny biologisk komponent överförs från djur till människor så kommer det alltid att resultera i fler sjukdomsfall, vilket vi nu ser med tydlighet, samt en överdödlighet, säger han.

Annons

Vid augusti månads början hade lite mer än 47 000 dödsfall kopplats till pandemin, så siffrorna ger en fingervisning om att antalet coviddöda i landet kan vara långt många fler. Nu har pandemidödssiffran i Mexiko stigit till över 67 000.

Totalt har nära 630 000 personer bekräftats smittade i Mexiko, men även i det fallet är det verkliga antalet troligtvis långt större enligt myndigheterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons