Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor ökning av elevassistenter – "billigare"

Antalet elevassistenter i skolan har ökat med 73 procent de senaste tio åren,
Totalt finns det nu mer än 21 000 månadsavlönade elevassistenter.
Skolan • Publicerad 15 november 2022
Antalet elevassistenter i skolan har ökat med 73 procent de senaste tio åren. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns ingen entydig förklaring till ökningen, men brist på speciallärare kan vara en orsak, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Många elevassistenter är unga och saknar pedagogisk utbildning.

– Det är en insats som är billigare för huvudmännen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Kommunalarbetaren.

Annons

Elevassistenter anställs ofta för att avlasta lärarna och som resurs till barn med särskilda behov. Lärarförbundet tycker att det är viktigt att de elever som har behov av en elevassistent också får det – men anser samtidigt att det är inte lösningen på lärarbristen.

– När huvudmän inte får tag på lärare så anställer de i stället andra funktioner i skolan för att hålla ordning. Men det stärker varken kunskapsresultaten eller måluppfyllelsen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Skolverket arbetar med att ta fram en utbildningssatsning för elevassistenter som kan vara klar tidigast om ett år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons