Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Reaktorstopp ökar risk för elavbrott

Stoppet för reaktor Ringhals 4 till följd av en skadad tryckhållare förlängs ytterligare två månader, till 31 januari.
Priserna för el i vinter lyfter från redan höga nivåer och experter ser ökad risk för omfattande elavbrott i vinter.
Energi • Publicerad 13 september 2022
Ringhals andel av den totala elproduktionen 2021.
Ringhals andel av den totala elproduktionen 2021.Foto: Johan Hallnäs
Stoppet på Ringhals 4 förlängs. Arkivbild.
Stoppet på Ringhals 4 förlängs. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Priset för el på den nordiska marknaden under fjärde kvartalet i år stiger med 4,5 procent i terminshandeln på Nasdaqbörsen efter beskedet om ett förlängt produktionsstopp för Ringhals 4-reaktorn. För första kvartalet 2023 – normalt det kallaste kvartalet – är prisökningen 5,5 procent.

Marknaden räknar med att den förlorade inhemska elproduktionen måste ersättas med dyrare el från annat håll.

Osäker importmöjlighet

Annons

Det förlängda stoppet för Ringhals 4 slår mot ett redan sårbart elsystem. Hela energimarknaden i Europa är inne i en djup kris och i vinter väntas effektbrister med risk för ransonering och bortkoppling av elanvändare till följd av strypta ryska flöden av naturgas.

– Importmöjligheten för oss är väldigt osäker jämfört med andra år, säger Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät, systemansvarig myndighet.

Konsekvenserna kan beskrivas i antalet timmar som Sverige antas behöva importera el i vinter. Enligt Svenska kraftnät ökar importbehovet från 36 till 149 timmar utan Ringhals 4 – om alla andra reaktorer är i drift.

Bortkopplad el

Och går det inte att täcka upp effektbrister med import är steget till nedsläckning inte långt.

– Nästa verktyg är att koppla bort elen. Det är sannolikt att det blir i södra Sverige i så fall, säger de Maré.

Christian Holtz, analytiker på elmarknadskonsultbyrån Merlin & Metis drar samma slutsats.

– Det kommer absolut att innebära högre elpriser i södra Sverige. Och också en ökad risk för frånkoppling, säger han om beskedet om Ringhals 4-problemen.

Prischocker på elmarknaden inför kalla dagar med begränsade importmöjligheter kommer enligt de Maré säkert leda till vissa frivilliga neddragningar i förbrukningen.

– Men räcker inte det är en utväg att göra en bortkoppling, säger han.

Bortkopplingen bygger på en order som går ut till anvisade elföretag om att ta bort en viss mängd förbrukning. Prioriterad verksamhet, som sjukhus, kan då få tillgång till vad som kallas styrel.

Ska kunna verkställas på 15 minuter

Annons

Men besluten om bortkoppling kan behöva verkställas mycket snabbt och då kan det uppstå "operativa utmaningar" lokalt och regionalt, enligt de Maré.

– Det ska kunna verkställas inom 15 minuter, så man kan inte räkna med att bortkopplingen blir med exakt precision. Det är därför viktigt att man har säkrat upp med reservkraft om man är verksamhetskänslig. Det kan bli så att man slår bort ett större område och sedan successivt kopplar in de verksamhetskänsliga områdena, säger han.

Exakt vilka områden inom elområdet som drabbas av en bortkoppling avgörs regionalt och lokalt.

– Sedan kan man ju hoppas på att de här avbrotten inte blir långvariga. Det kanske blir under en topplasttimme, typiskt då på morgonen eller kvällen, säger de Maré.

– Skulle det bli långvarigt kommer man göra en mer kontrollerad rotation kring var man kopplar bort förbrukning. Det är det mest troliga, tillägger han.

En annan effekt av att en reaktor är stängd är att överföringskapaciteten från andra elområden begränsas.

– Systemet blir som helhet mer känsligt för störningar, vilket gör att Svenska kraftnät tvingas reducera överföringskapaciteten från norr till söder, säger Holtz.

Fakta: Ökat behov av elimport i vinter

Enligt Svenska kraftnät lyfter förbrukningen i elområde SE3 under de kallaste vinterdagarna normalt upp till 17 000 megawatt. Det är en stor andel av den nationella topplasten en kall vinterdag på 26 500 megawatt.

Ringhals 4:s produktionskapacitet ligger på omkring 1 000 megawatt och nationellt ligger kapaciteten någonstans kring 22 000 megawatt – om alla kraftverk är i drift.

Fakta: Ökat behov av elimport i vinter

Ett hundratal personer arbetar sedan två veckor tillbaka med leverantörer för att åtgärda skadan på Ringhals 4:s tryckhållare. Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns allra största komponenter, 12,8 meter lång med en diameter på 2,4 meter och en vikt på cirka 84 ton.

Uppgiften är att se till att trycket i reaktorn är så högt att vattnet inte börjar att koka. Trycket kan höjas genom att man tillför värme via elpatroner i botten av tryckhållningskärlet eller sänkas genom att vatten sprutas in i ångan i den övre delen av komponenten.

Vid underhållsarbetet gick ett antal elpatroner sönder och dessa ska nu enligt Vattenfall bytas ut.Tidigare gjordes bedömningen att reparationsarbetet skulle ta tre månader, med omstart av reaktorn i slutet av november. Nu är siktet inställt på omstart först i slutet av januari.

Den andra reaktorn på kärnkraftverket, Ringhals 3, är i fortsatt drift.

Källa: Vattenfall

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons