Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stopp för beridna högvaktens hjälmar

Arbetsmiljö • Publicerad 6 juli 2023
Hjälmen som fram till nu har använts vid beriden statsceremoniell tjänst tillhör en uniform från år 1895. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir beriden högvakt utan de klassiska paradhjälmarna från och med nu. Efter att Arbetsmiljöverket slagit fast att hjälmarna har allvarliga brister har Livgardets chef Stefan Nacksten tillsammans med Försvarsstaben beslutat att de inte ska användas av ridande personal.

"Vi kommer inte genomföra beridna vaktparader eller annan beriden tjänst med den befintliga paradhjälmen när nu detta är fastställt, utan nu gäller användningsförbud vid ridning tills vidare", meddelar Nacksten via Försvarsmaktens hemsida.

Annons

"Vi arbetar just nu på att så snabbt som möjligt hitta en alternativ lösning med en hjälm som håller måttet säkerhetsmässigt och samtidigt går att använda vid parad."

Hjälmen kan dock fortfarande användas vid verksamhet till fots.

Hjälmen som hittills har använts vid beriden statsceremoniell tjänst är en del av paradutrustningen och tillhör en uniform från år 1895.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons