Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stöldgods från Fukushima kan vara radioaktivt

Japan • Publicerad 21 september 2023
Kärnkraftverket Fukushima. Arkivbild.
Kärnkraftverket Fukushima. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Byggnadsarbetare har stulit och sålt potentiellt radioaktivt metallskrot från en plats nära det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan, enligt miljödepartementet. Metallen kommer från ett museum som rivits eftersom det bara ligger omkring 4 kilometer från kärnkraftverket som slogs ut i en tsunami 2011.

Människor fick efter sanering återvända till området 2022. Men strålningsnivåerna kan fortfarande vara över det normala och en zon kring haveriplatsen är fortfarande avspärrad.

Metallskroten kan ha använts i museibyggnadens skelett och enligt miljödepartementet är det i så fall "osannolikt" att metallen exponerades för höga nivåer av strålning vid olyckan. Men det stulna skrotet har inte mätts för strålningsnivåer och det är oklart hur mycket metall som sålts, var den tog vägen och huruvida den utgör en hälsorisk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons