Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stökigt på danska vägar – lastbilar blockerar

Danmark • Publicerad 15 maj 2023
Lastbilar blockerar motorvägstillfarten vid Humlebakken i Ålborg på måndagmorgonen.
Lastbilar blockerar motorvägstillfarten vid Humlebakken i Ålborg på måndagmorgonen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Vägar har blockerats runtom i Danmark under morgonen och förmiddagen på grund av missnöje med en ny vägavgift för lastbilar.

– Det här är bara en dold skatt och vi kommer att skicka räkningen vidare till konsumenterna, säger Thomas Krogh Andersen, som driver ett åkeri med tio lastbilar.

Annons

Vägavgiften införs efter en överenskommelse som den danska regeringen gjorde med flera oppositionspartier i mars med sikte på att minska koldioxidutsläppen.

Enligt det danska skatteministeriet ska avgiften ge en sänkning med 0,3 miljoner ton koldioxid 2025 och cirka 0,4 miljoner ton 2030. Avgiften är differentierad, så att åkerier med de minst klimat- och miljövänliga lastbilarna får betala mest.

Blockaden har orsakat stopp på många vägar runtom i Danmark. Branschorganisationen Dansk industri transport uttrycker sympati för motståndet mot vägavgiften, men tar avstånd från blockaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons