Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stökig nyårsafton i Sverige

Mord, bråk, bränder och raketer som sköts mot människor och bostäder.
Det var en stökig nyårsafton i flera delar av Sverige.
Nyår • Publicerad 1 januari 2023
Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget.
Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget.Foto: Johan Nilsson/TT

Nyårskvällen inleddes med det brutala mordet på en 20-årig man i Vällingby i västra Stockholm strax före klockan 19. Gärningsmannen ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, ha skapat förvirring genom att skjuta nyårsraketer efter dådet. Ytterligare två personer skottskadades men skadorna ska vara lindriga. Ingen har ännu gripits för mordet.

Även om inga fler allvarligare personskador rapporterades under natten har såväl människor som bostäder och bilar ha träffats av fyrverkerier.

Annons

I Skåne besköts flera personer av raketer och även lägenheter och bilar drabbades av nyårsraketer. En man misshandlades i Burlöv under kvällen efter att uppmanat personer att sluta skjuta raketer.

– Vi har haft lite bekymmer med fyrverkeriskjutande ungdomar men inget allvarligt och vi har inga personskador. I Trollhättan blev det lite bråk efter kontroll av en bil, som vi nu utreder som blåljussabotage, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl polisregion Väst.

Utreder blåljussabotage

I Stockholmsområdet skedde flera incidenter med raketer och smällare som hanterats vårdslöst.

– Det är svårt att veta vad som var medvetet eller omedvetet men i Rissne centrum sköts raketer mot tunnelbanan och människor. Även polisen blev beskjuten när de kom till platsen, så vi har inlett en förundersökning om blåljussabotage, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Även tunnelbanan i Tensta besköts av raketer samt Hjulsta torg. I Hallonbergen misstänkts två unga män för framkallande av fara för annan samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att ha skjutit raketer.

– Centrala Stockholm har däremot varit relativt lugnt och det har främst handlat om trafikflödet och att hantera stora folksamlingar, säger Helena Boström Thomas.

I Norrtälje blev en man träffad i benet av en raket, med okända skador som följd.

Raket mot polis

I polisregion Öst var det inga allvarliga incidenter under lördagsnatten – som beskrivs som en vanlig lönelördag.

– Det har varit mycket samtal om fyrverkerier men inga allvarliga skador har inträffat. Det har varit ett par incidenter där man har skjutit raketer mot folksamlingar och några har blivit omhändertagna. I Linköping fick vi samtal om raketer mot fönster och fastigheter. Även polispatrullen blev beskjuten av raketer så där har vi upprättat en anmälan om blåljussabotage och en man i 20-årsåldern är misstänkt men inte gripen, säger Erik Creutz, vakthavande befäl polisregion Öst.

– Man kan summera det med mycket misshandelsärenden men inga allvarliga personskador, säger Erik Creutz.

Körde in i polisbil

Annons

I Älmhult körde en man in i en tom polisbil i ett villakvarter, och greps därefter för ett flertal brott.

– En bil kommer in i det här bostadsområdet i väldigt, väldigt hög fart. Den åker rakt in i sidan på en stillastående polisbil. Poliser i en bil alldeles bredvid bevittnar hela händelsen, säger Tim Christensson vid polisen till Smålandsposten.

Polisen i norra Sverige rapporterar om en hanterbar nyårskväll.

– Den har varit relativt god i det stora hela med mycket händelser men inte extremt på något vis. Lite bråk och tjafs och fyllor och ungdomar som skjutit fyrverkerier, men ingenting som sticker ut, säger Björn Pettersson, befäl vid polisregion Nord.

Under natten har även ett flertal bostadsbränder brutit ut, bland annat i villor i Söderköping och i Örnsköldsvik. I den sistnämnda kommunen kommer räddningstjänsten låta en byggnad helt brinna ned, rapporterar lokala medier.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons