Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Støres styre: Ungt, starkt – och svårt

Ett ungt, starkt och omtyckt lag, med många namn från norr. Men Jonas Gahr Støres nya norska regering får det inte lätt, säger statsvetaren Svein Erik Tuastad.
Norge • Publicerad 14 oktober 2021
Norges nya regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i spetsen möter kung Harald (längst fram till höger) och kronprins Haakon. Bredvid kungen sitter statsminister Gahr Støre och bredvid kronprinsen sitter finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ledare för Senterpartiet.
Norges nya regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i spetsen möter kung Harald (längst fram till höger) och kronprins Haakon. Bredvid kungen sitter statsminister Gahr Støre och bredvid kronprinsen sitter finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ledare för Senterpartiet.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Avgående statsminister Erna Solberg överräcker nyckeln till statsministerns kontor till nytillträdde Jonas Gahr Støre.
Avgående statsminister Erna Solberg överräcker nyckeln till statsministerns kontor till nytillträdde Jonas Gahr Støre.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Trots att händelserna i Kongsberg, där en gärningsman dödade minst fem personer, slängde långa skuggor ägde maktskiftet rum enligt schemat på torsdagen. Erna Solbergs högerregering lämnade över till Støres allians med Arbeiderpartiet (AP) och Senterpartiet (SP).

– Vi är väldigt berörda av det som hände på Kongsberg i går, sade Støre när han presenterade sina ministrar.

Annons

Då hade kung Harald i det kungliga slottet i den norska huvudstaden tagit emot först den tillträdande Støre, och sedan den avgående statsministern Solberg, för att godkänna att landet bytte ledning på slaget klockan 12.

Trygve Slagsvold Vedum, SP-ledare och Støres koalitionspartner, blir finansminister. Förutom sig själv lade AP-ledaren Støre fram 18 ministernamn, varav 10 kvinnor.

Tufft departement

Många är slående unga, men kända som drivande och omtyckta, säger Svein Erik Tuastad, verksam vid Universitetet i Stavanger (UIS). Ett exempel är Emilie Enger Mehl (SP), 28, som blir justitieminister.

– Justitie är ett av de tuffaste departementen, säger Tuastad till TT.

– Där tar man nu in en ung, stark kvinna.

En annan trend är den geografiska fördelningen.

– Påfallande många är från Nordnorge.

Tuastad beskriver det som en trend i norsk politik, startad av i första hand SP, att framgångsrikt appellera till glesbygden.

Farlig motsättning

Den dominerande frågan om grön omställning landar dels hos klimatminister Espen Barth Eide, men även hos olje- och energiminister Marte Mjøs Persen, som båda tillhör Støres Arbeiderparti.

– Det finns utmaningar, absolut, men först och främst många chanser, sade statsministern om de 55-procentiga utsläppsminskningar till 2030 som EU och Norge satt upp.

Annons

– Vi ska utveckla, inte avveckla, sade han samtidigt om den norska oljeindustrin.

Men den motsättningen är farlig för AP/SP:s minoritetsstyre, menar Tuastad.

– Det går ju inte ihop. Och det är ett stort problem att man kan tror att man kan infria 55-procentsmålet utan att det svider.

– Det kanske mest allvarliga är att man tappar förtroende hos Sosialistisk Venstre (SV) och rödgröna partier, fortsätter han, syftande på Rødt och Miljøpartiet De Grönne (MDG).

Betalar priset

Dessa partier har en hårdare linje för att avveckla det norska oljeberoendet, och har delvis därför nobbat att gå in i den nya koalitionen. AP/SP är dock beroende av röster därifrån för att få igenom sina förslag i stortinget.

Därmed kan det bli en besvärlig resa för den nya regeringen, liknande den S/MP-styret i Sverige haft de senaste åren.

– De kan inte sola sig i all ny politik, utan uppmärksamheten kommer att handla om hur de ska få majoritet, säger Tuastad.

– Det är priset de måste betala för att ha bildat en tvåparti- i stället för trepartiregering.

Sveriges statsminister Stefan Löfven gratulerar Jonas Gahr Støre.

"Det är få länder som Sverige har så starka band med som Norge. Det är också få partier som har så nära band som de svenska socialdemokraterna och det norska Arbeiderpartiet. Jag ser fram emot att samarbetet mellan våra länder kan fortsätta att utvecklas och stärkas", säger Löfven i en skriftlig kommentar och önskar kollegan lycka till.

Fakta: Tongivande namn i Norges nya regering

Statsminister: Jonas Gahr Støre (AP)

Justitieminister Emilie Enger Mehl (SP) är med 28 år yngst av de nya statsråden

Försvarsminister Odd Roger Enoksen (SP) är 67 år och därmed äldst

Kunskapsminister Tonje Brenna (AP) och näringsminister Jan Christian Vestre (AP) var båda på ungdomsförbundet AUF:s sommarläger på Utøya under massakern där 2011

Utrikesminister: Anniken Huitfeldt (AP)

Fiskeriminister: Bjørnar Skjæran (AP)

Klimatminister: Espen Barth Eide (AP)

Olje/energiminister: Marte Mjøs Persen (AP)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons