Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Börsen fredagsdippade – men steg under veckan

Luften gick ur Stockholmsbörsen under veckans sista handelsdag – merparten av de mest omsatta bolagen stängde på rött.
Men under veckan som gått har breda OMXS-index stigit rejält.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2022
Stockholmsbörsen backade under fredagens handel. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade under fredagens handel. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Börsens breda index OMXS backade 0,5 procent och OMXS30-index över de 30 mest omsatta aktierna tappade 0,3 procent på fredagen.

Endast åtta av bolagen som representeras i det senare indexet steg, med verkstadsbolaget Sandvik, hygienbolaget Essity och telekomtillverkaren Ericsson i topp med uppgångar på 0,4 procent vardera.

Annons

Molntjänstbolaget Sinch tog jumboplatsen bland de 30 mest omsatta, med en nedgång på 2,7 procent. Även gruvbolaget Boliden och investmentbolaget Kinnevik rörde sig nedåt – 2,0 respektive 1,7 procent.

Under veckan har OMXS-index stigit 3,9 procent, och OMXS30-index har stigit 4,4 procent. Uppgångarna ska ses i ljuset av att OMXS-index har backat 19,5 procent sedan årsskiftet, och att OMXS30-index har tappat 15,3 procent under samma period.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var både deppig och avvaktande. Londonbörsen handlades i sidled, Parisbörsen sjönk 0,2 procent och Frankfurtbörsen låg vid 18-tiden på minus 0,2 procent.

Kronan har försvagats mot både dollarn och euron under dagen. En dollar handlas för 9:77 kronor och en euro för 10:47 kronor.

Samtidigt har oljepriset stigit. Brentoljan handlas för nästan 120 dollar fatet, och WTI-oljan för drygt 119 dollar fatet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons