Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stjärnhimlen räddade kidnappade missionärer

En fasansfull kidnappning i Haiti fick ett dramatiskt, men lyckligt slut.
Missionärerna som fördes bort i oktober av det fruktade gänget 400 Mawozo flydde till frihet i månens sken.
Haiti • Publicerad 20 december 2021
Flera av de kidnappade i Haiti får resa hem till USA efter en dramatisk flykt.
Flera av de kidnappade i Haiti får resa hem till USA efter en dramatisk flykt.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT
Församlingen Christian Aid Ministries i Berlin i delstaten Ohio i USA tar emot församlingsmedlemmarna som kidnappats i två månader i Haiti.
Församlingen Christian Aid Ministries i Berlin i delstaten Ohio i USA tar emot församlingsmedlemmarna som kidnappats i två månader i Haiti.Foto: Tom E. Puskar/AP/TT

Beskedet om att de kidnappade missionärerna var fria från rövargruppens fångenskap kom i förra veckan och bekräftades av den haitiska polisens talesperson Garry Desrosiers.

Men först på måndagen, när missionärerna fått komma hem, uppdagades detaljerna i flykten.

Annons

Gruppen, som i början bestod av 17 personer, var på en resa i Haiti som organiserats av en kyrkoorganisation i USA. De flesta var amerikanska medborgare, en var från Kanada. Flera var barn.

En miljon dollar per person

Efter ett besök på ett barnhem i Ganthier, i området Croix-des-Bouguets, omringades deras fordon av gänget 400 Mawozo. Missionärerna fördes bort, och en lösen på en miljon dollar per person krävdes.

Församlingen bakom gruppens arbete, Christian Aid Ministries, började i det tysta att samla in pengar för att få dem fria. Parallellt pågick försök att frita gruppen, enligt församlingens ledare David Troyer.

Fem av dem friades tidigare, och det är fortfarande osäkert om lösesumma betalades.

Svepte barn i filtar

Men de tolv som var kvar i fångenskap valde att själva planera en flykt för att söka friheten.

En stjärnklar natt vågade gruppen på tolv personer, med ett spädbarn och en treåring, att med stjärnornas hjälp finna en väg bort. Barnen sveptes i filtar så att inte kvistar och törnen skulle skada dem.

– Efter flera timmars vandring, i gryningen, så fann de en person som kunde hjälpa dem att ringa efter hjälp, sade talespersonen Weston Showalter på en presskonferens på måndagen.

Gruppen flögs till USA med den amerikanska kustbevakningens plan, enligt församlingen vars hem är i Berlin i delstaten Ohio.

Talespersonen Showalter berättade, enligt nyhetsbyrån AP, att gruppen är vid gott mod. De har lidit av hetta, och fått infektioner av förorenat vatten och insekter, men har i övrigt klarat sig bra.

Efter presskonferensen sjöng församlingen, som tillhör anabaptistisk tro – även kallad vederdöpare – psalmen "Närmare Gud till dig".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons