Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Steve Bannon väntas dyka upp i rätten

USA • Publicerad 15 november 2021
Högerpopulisten Steve Bannon, som var den dåvarande presidenten Donald Trumps förste chefsstrateg. Arkivbild.Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Steve Bannon, kontroversiell tidigare chefsstrateg hos expresident Donald Trump, väntas under måndagen lämna över sig till myndigheterna och framträda i en federal domstol, skriver tidningen The New York Times.

Detta efter att en federal åtalsjury i fredags åtalade Bannon för kongresstrots, i ljuset av att han vägrat att vittna inför den kongressutredning som utreder den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Annons

Bannon nekade till att infinna sig inför kongressutredningen med hänvisning till det särskilda juridiska skydd (på engelska "executive privilege") som omfattar presidentämbetet. Eftersom Bannon varken var Vita hus- eller statsanställd när stormningen skedde har detta dock ifrågasatts.

Donald Trump sparkade sin chefsstrateg 2017, men de två behöll kontakten. Enligt uppgifter i boken "Peril" ska Bannon i ett telefonsamtal i december i fjol ha uppmanat Trump – som då förde fram falska anklagelser om valfusk – att fokusera på den 6 januari, det datum elektorsrösterna och därmed Joe Bidens valseger skulle fastställas av kongressen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons