Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stefan Löfven är i coronakarantän

Statsminister Stefan Löfven (S) håller sig isolerad sedan han haft coronasmitta i sin närhet.
"Det är det enda ansvarsfulla att göra", skriver han på Facebook.
Coronaviruset • Publicerad 5 november 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) har isolerat sig själv på grund av coronasmitta. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) har isolerat sig själv på grund av coronasmitta. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det är en person i Stefan Löfvens närhet som har träffat en person med bekräftad covid-19. Enligt uppgift till TT handlar det inte om någon av Löfvens medarbetare.

Personen har testat negativt, men på inrådan av läkare kommer Stefan Löfven och hans fru Ulla ändå hålla sig isolerade tills vidare. Statsministern kommer att arbeta på distans och ta ett coronatest så fort det är möjligt.

"Allvarlig situation"

Annons

"Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget. Utvecklingen går åt fel håll snabbt. Fler smittas. Fler dör. Det är en allvarlig situation", skriver han i Facebookinlägget.

Både Stefan Löfven och hans fru mår bra och har inga symptom, enligt inlägget.

Beskedet kommer sedan smittspridningen har tagit fart på nytt i Sverige. På tisdagen redovisades 31 nya dödsfall följt av ytterligare 28 på onsdagen, från att under sommaren och en bit in på hösten ha legat på ett-två dödsfall per dag.

Såväl enskilda sjukhus som hela regioner har gått i upp i stabsläge, och flera regioner i Sverige har fått skärpta lokala restriktioner i ett försök att stävja smittspridningen.

Påminner om råd

I sitt Facebookinlägg påminner Stefan Löfven om att följa såväl de särskilda lokala restriktionerna som de nationella råden.

"Ta del av råden, lyssna på dem, följ dem."

Han upprepar också Folkhälsomyndighetens råd om att hålla god handhygien och stanna hemma vid sjukdom, och uppmanar alla att följa dem.

"Som jag brukar säga, det är inte allmänna tips utan det är det som gäller", skriver han och fortsätter:

"Tillsammans ser vi till att Sverige kommer att klara även denna prövning."

Fakta: Det här gäller om du träffat någon med covid-19

Har du träffat någon med covid-19 ska du hålla dig isolerad, oavsett om du har några symptom eller inte. Du kan ändå vara smittad och bör vara uppmärksam på symptom under hela inkubationstiden, som är upp till 14 dagar, trots att det vanligaste är att man får symptom inom fem dagar.

Under inkubationstiden bör du undvika kontakt med andra människor och om möjligt arbeta hemifrån. Får du symptom ska du gå in på 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor.

Det finns inga råd kring hur du ska agera om du har träffat någon som i sin tur har haft kontakt med någon som testat positivt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons