Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsvetare: Kompetent men anonym

En kompetent politiker, men ganska anonym. Så sammanfattar Niklas Bolin, docent i statsvetenskap, Per Bolund som språkrör.
Nu kommer frågan om Miljöpartiets två språkrör återigen att aktualiseras, tror statsvetaren.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Per Bolund (MP) under en partiledardebatt i riksdagen på onsdagen. Arkivbild.
Per Bolund (MP) under en partiledardebatt i riksdagen på onsdagen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

Det har gått fyra år sedan Per Bolund efterträdde Gustav Fridolin som språkrör för Miljöpartiet. Nu väljer han att inte ställa upp för omval i höst.

Språkrören har traditionellt haft svårt att nå en stark ställning i väljarnas ögon, enligt Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Annons

Men Per Bolund har haft det tuffare att få genomslag än flera av sina företrädare, fortsätter statsvetaren.

– Han betraktas som en kompetent politiker, men är samtidigt ganska anonym. Det finns exempel på språkrör som har varit mera av röstmagneter än Per Bolund. Definitivt.

Fokuserade på stabilitet

Efter en turbulent tid i partiet – främst under flyktingkrisen – har Bolund fått fokusera på att försöka få till en stabilitet, enligt Bolin.

Nu kan frågan om partiet ska byta ut sina två språkrör mot en partiledare återigen aktualiseras.

– Att det förr eller senare skulle bli så håller jag inte för otroligt. Man har gjort så i många andra gröna partier i Europa. Men om det blir nu eller i framtiden är svårt att säga.

Lämnat fokus på grön profil

Tidigare har Miljöpartiet varit noga med att språkrören skulle komplettera varandra, och att ett av dem skulle ha en tydlig grön profil. Det fokuset har dock ändrats under senare år, fortsätter Bolin.

– Framförallt när Märta Stenevi tillträdde pratade man mer om att personen skulle vara kommunikativ och duktig på att framföra ett budskap. Min tolkning är att man litegrann har gått ifrån fokuset på den gröna profilen.

Niklas Bolin tycker att det är tidigt att börja prata om potentiella efterträdare till Bolund.

– Men ett namn som åtminstone har cirkulerat tidigare är det före detta trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén. Men jag skulle inte satsa pengar på det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons