Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Staten ska betala 625 miljoner till Nordkalk

Miljö • Publicerad 14 mars 2023
Konflikten om stenbrytningen i Ojnareskogen är långdragen. Arkivbild.Foto: Stig Hammarstedt/TT

Staten ska ersätta Nordkalk med 625 miljoner kronor för utebliven kalktäkt på Gotland. Det har mark- och miljödomstolen beslutat.

Nordkalk hade begärt 2,8 miljarder i den mångåriga konflikten som rör tillstånd till en kalkstenstäkt i Ojnareskogen på norra Gotland.

Annons

I mark- och miljödomstolens lägre instans fick både Nordkalk och SMA Mineral tillstånd till stenbrytning 2014. Året efter förändrades dock rättsläget efter regeringens beslut om att göra områdena Stora Vikers och Bästeträsk till EU-naturreservat, så kallade Natura 2000-områden, vilket innebär ett starkare skydd för naturen.

I beslutet från Mark- och miljööverdomstolen, som meddelades i september 2018, konstaterade domstolen att stenbrytning inom området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer bryts ut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons