Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Staten krävs på 11,2 miljarder i ersättning

Coronaviruset • Publicerad 5 oktober 2020
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges kommuner och regioner vill att staten betalar ut ersättning till dem på sammanlagt 11,2 miljarder kronor, till följd av merkostnader under februari–augusti på grund av coronapandemin, skriver Dagens Nyheter.

Storstadsregionerna står för en stor del av summan. Region Stockholm söker allra mest ersättning, sammanlagt 2,1 miljarder kronor. Därefter kommer Region Skåne med 1,1 miljarder och Västra Götalandsregionen som ansöker om 784 miljoner kronor.

Annons

Regeringen har avsatt tio miljarder kronor för att täcka statsbidragen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till tidningen.

– Men det är inte alls osannolikt att vi får avsätta ytterligare medel. Det får vi återkomma till har finansministern sagt. Vi kan inte skriva ett evighetstecken i budgeten, man måste prognostisera någonting och det har vi gjort, säger Hallengren.

Nu ska Socialstyrelsen granska ansökningarna. Hallengren säger till DN att summan därmed kan minska.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons