Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stängd kyrka ska rustas för miljoner

Tjurkö kyrka är byggd med straffångars blod, svett och tårar år 1862. En helt unik kyrkobyggnad som under senare år varit stängd på grund av svåra fuktskador. Nu ska den rustas upp för runt fyra miljoner kronor.
Blekinge • Publicerad 13 juli 2020
När Tjurkö kyrka flyttades från sin ursprungliga plats vid Herrgårdsviken, blev placeringen olycklig och kyrkan har drabbats av svåra fuktskador på grund av vattenansamling under golvbjälklaget. Stiftsantikvarie Heikki Ranta rankar kyrkan som unik, inte bara i Blekinge utan i hela Sverige och välkomnar den kommande renoveringen som ska rädda kyrkan till eftervärlden.
När Tjurkö kyrka flyttades från sin ursprungliga plats vid Herrgårdsviken, blev placeringen olycklig och kyrkan har drabbats av svåra fuktskador på grund av vattenansamling under golvbjälklaget. Stiftsantikvarie Heikki Ranta rankar kyrkan som unik, inte bara i Blekinge utan i hela Sverige och välkomnar den kommande renoveringen som ska rädda kyrkan till eftervärlden.Foto: Staffan Lindbom

Gräset växer högt och intill den vackert lagda muren med kanthuggen sten, ligger tre bänkar med smidda underreden upp och ned. De enkla svarta grindarna är avhakade och står lite anklagande lutade mot muren.

Här, intill den gamla skolan och Stenbräckagården, ligger den enkla lilla kyrkan som helt sonika flyttades från Herrgårdsviken under mellankrigsåren. Dessvärre undersökte man då inte markförhållandena särskilt noga och följden blev att kyrkan bokstavligen placerades i en vattenbassäng. Genom decennierna har vattnet krupit upp i bjälklaget och orsakat svåra fukt- och mögelskador.

Annons

Till slut blev skadorna så stora och miljön direkt hälsofarlig för människor att församlingens ledning beslutade att stänga kyrkan hösten 2011. Sedan dess har arbetet pågått med att hitta finansiering och förutsättningar att renovera kyrkan. Och nu ser den lösningen ut att vara inom räckhåll:

Tillsammans med stiftsantikvarie Heikki Ranta fick BLT:s utsända komma in i Tjurkö kyrka som varit stängd i flera år. Och han blev glatt överraskad när han fick se att man i princip lyckats få bort allt det vatten under golvet som gjort att kyrkan blivit så vattenskadad att den till slut inte gick att använda längre.
Tillsammans med stiftsantikvarie Heikki Ranta fick BLT:s utsända komma in i Tjurkö kyrka som varit stängd i flera år. Och han blev glatt överraskad när han fick se att man i princip lyckats få bort allt det vatten under golvet som gjort att kyrkan blivit så vattenskadad att den till slut inte gick att använda längre.Foto: Staffan Lindbom

Först är Heikki Ranta osäker på om vi ens kan komma in i kyrkan. Säger att det nog ändå inte är så mycket att se nu när hela golvet brutits upp och inredningen tagits bort. Men så hör vi plötsligt en gräsklippare och se där, mannen som tagit sig an det höga gräset, har minsann nyckel till kyrkan. Nyckeln kärvar rejält i låset men efter lite trixande går det att vrida om den och öppna dörren.

– Men oj, titta så fint, det har ju hänt mycket och ser riktigt bra ut, utropar Heikki överraskat.

För en okunnig besökare ser det allt annat än fint ut i Tjurkö kyrka just nu. Men stiftsantikvarie Heikki Ranta blir glatt överraskad när han se att i princip allt det vatten som legat under kyrkans golv är borta och han tror att det ska gå att rädda de grova golvbalkarna som bokstavligt legat i vatten i många decennier.
För en okunnig besökare ser det allt annat än fint ut i Tjurkö kyrka just nu. Men stiftsantikvarie Heikki Ranta blir glatt överraskad när han se att i princip allt det vatten som legat under kyrkans golv är borta och han tror att det ska gå att rädda de grova golvbalkarna som bokstavligt legat i vatten i många decennier.Foto: Staffan Lindbom

Nåja. Man ska nog vara antikvarie till yrket för att se möjligheterna just nu. De grova golvbalkarna som bär hela byggnaden är frilagda och en provisorisk spång har lagts ut. I flera veckor har vatten pumpats bort och det börjar ge resultat. Altarringen står på tvären över bjälkarna och av övrig inredning finns bara de fyra taklampkronorna och några vägglampor samt de elektriska elementen kvar.

bild 1/3
Tjurkö kyrka. Här syns kyrkan på sin ursprungliga plats, mitt  stenhuggarcentrum vid Herrgården. Den så kallade fångkyrkan byggdes av straffångar och tjänade som gudstjänstlokal både åt fångarna och allmänheten på dåtidens Tjurkö. Bilden hämtad från Blekinge museums fotosamlingar.
Tjurkö kyrka. Bild på kyrkan efter att den flyttats från sin ursprungliga plats 1929. Kyrkan fick efter flytten sitt enkla torn och en spira.
Tjurkö kyrka. Bilden troligen tagen inför återinvigningen år 1930. Upphovsmannen till fotografiet är okänd men bilden finns i Riksantikvarieämbetets samlingar.
Tjurkö kyrka. Här syns kyrkan på sin ursprungliga plats, mitt  stenhuggarcentrum vid Herrgården. Den så kallade fångkyrkan byggdes av straffångar och tjänade som gudstjänstlokal både åt fångarna och allmänheten på dåtidens Tjurkö. Bilden hämtad från Blekinge museums fotosamlingar.
Tjurkö kyrka. Bild på kyrkan efter att den flyttats från sin ursprungliga plats 1929. Kyrkan fick efter flytten sitt enkla torn och en spira.

Kyrkans äldsta raritet, predikstolen från 1600-talet som en gång stod i Hällaryds kyrka, har räddats och förvaras på annan plats sedan kyrkan stängde. Likaså altartavlan och två kandelabrar som tillhört den finske fältmarskalken Mannerheim liksom en del andra föremål som församlingen fått i gåvor. Ett nött plakat står lutat mot diverse bråte i ett hörn och skvallrar om att kyrkans tramporgel lades ut på auktion när stängningen blev oundviklig.

Frågan är då varför en liten blekingsk församling, med hjälp av pengar från stiftet och staten, överhuvudtaget ska satsa miljoner på det här till synes bedagade renoveringsobjektet? Kyrkor finns det ju redan gott om och bara i Jämjö pastorat finns ytterligare fem kyrkor i Jämjö, Torhamn, Sturkö, Ramdala och Kristianopel. Plus två kapell och fem församlingshem.

– Det här är en unik kyrka, både i Blekinge och i Sverige. Den kommer aldrig att bli Jerusalems gyllene tempel men den är en viktig del av vårt kulturhistoriska arv, förklarar Heikki Ranta.

Han pekar på hur kyrkan kom till, genom straffångarnas hårda slit, och på att kyrkan faktiskt tillhört stiftets absolut mest använda kyrkorum sommartid. Runt 100 personer får plats och den har länge utgjort ett naturligt nav som byns samlingspunkt.

bild 1/13
Tjurkö. Renovering av Tjurkö kyrka.
År 1930 återinvigdes Tjurkö kyrka efter att ha flyttats från sin ursprungliga plats vid Herrgården.
Förhoppningen är att Tjurkö kyrka inom en hyfsat snar framtid ska kunna öppnas för besökare igen.
Kyrkans vackra fönster är nu välförsedda med spindelväv efter att byggnaden stått stängd i flera år.
Lampkronorna är bland de få inventarier som fått vara kvar i väntan på beslut om kyrkans framtid.
Besökare till Tjurkö kyrka möts av en skylt om att kyrkan är stängd.
På tvären över de frilagda golvbalkarna står altarringen.
Tjurkö kyrka.
Den gamla psalmtavlan väntar på att få tas i bruk igen.
Först 1930, 50 år efter att den byggdes, fick Tjurkö kyrka ett litet torn med tillhörande spira.
Den vackert lagda stenmuren vid kyrkan minner om öns stenhuggartradition och det slit som stenarbetet innebar.
Tjurkö. Renovering av Tjurkö kyrka.
Tjurkö. Renovering av Tjurkö kyrka.
Tjurkö. Renovering av Tjurkö kyrka.
År 1930 återinvigdes Tjurkö kyrka efter att ha flyttats från sin ursprungliga plats vid Herrgården.

– Det är riktigt att Svenska kyrkan äger och förvaltar helt på tok för mycket hus och tak. Men det är inte kyrkobyggnaderna som är problemet, de utgör faktiskt bara en tredjedel av fastighetsbeståndet.

Enligt Kulturmiljölagen så skyddas alla kyrkobyggnader byggda före år 2000. Och för kyrkor äldre än 1940 gäller att staten har beslutanderätt över vad som får göras med dem.

Annons

I det aktuella fallet med Tjurkö kyrka, har Lunds stift den här gången 70 miljoner kronor i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning att fördela, varav drygt 3,3 miljoner kronor går till Tjurkö. Det motsvarar 90 procent av den beräknade totalkostnaden och församlingen får stå för resterande tio procent. Grundförutsättningen för att projekt ska beviljas pengar är att det är kulturhistoriskt motiverat.

– Vi vill lyfta fram berättelsen och betydelsen av kyrkorummet som byns största rum. Kyrkobyggnader på landsbygden innebär en stor potential för hela samhället. Det är där människor samlas och det är dit vi söker oss i kristider.

Tjurkö kyrka

En del av öns stenhuggarhistoria

År 1876 uppfördes Tjurkö kyrka på order av konsul Wolff som ägde stenhuggeriet. Straffångar användes som arbetskraft och den ganska enkla kyrkobyggnaden består av en putsad korsvirkesstomme.

Mot slutet av 1920-talet fick församlingen ta över ansvaret för kyrkan och förband sig då också att flytta den. Den så kallade Kronoarbetskåren försvann från Tjurkö 1894 och då behövdes inte längre fångkyrkan vid Herrgården.

1930 återinvigdes kyrkan efter att först ha monterats ned och sedan återuppförts på sin nuvarande plats. I samband med flytten fick kyrkan också ett litet torn och en spira.

Om kyrkans inventarier

• Predikstolen är tillverkad år 1664 av Lauritz Nilsson och hämtades från Hällaryds kyrka när den skulle renoveras 1878. Den är skulpterad i trä med motiv föreställande de fyra evangelisterna.

• En fånge vid namn Abel Andersson målade altartavlan år 1888.

• Två kandelabrar som tillhört den finske fältmarskalken Mannerheim.

• Minsveparen HMS Tjurkös stridsflagga och vapensköld tillhör också kyrkans inventarier liksom psalmboksskåp, flera målningar och en flamskväv.

Tjurkö kyrka ingick mellan åren 1962 och 1988 i Stadsförsamlingen i Karlskrona men överfördes sedan till Ramdala- Sturkö pastorat som numera heter Jämjö pastorat och omfattar hela den östra delen av Karlskrona kommun.

Källor: Tjurkö intresseförening, Svenska kyrkan, Kulturlandskapet Blekinge

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons