Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ståljätte sänker prognosen

Den europeiska ståltillverkaren Arcelor Mittal, med säte i Luxemburg, redovisar ett blandat resultat för tredje kvartalet.
Prognosen för helåret sänks samtidigt rejält, då inflation, räntor och effekter av Ukrainakriget trycker ned efterfrågan.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2022
Arcelor Mittal, världsledande ståltillverkare, levererar en kvartalsrapport med både positiva och negativa överraskningar. Arkivbild
Arcelor Mittal, världsledande ståltillverkare, levererar en kvartalsrapport med både positiva och negativa överraskningar. ArkivbildFoto: Mathieu Cugnot AP/TT

Arcelor Mittal, världens största ståltillverkare utanför Kina, räknar med ett fall i stålkonsumtionen med 7 procent i Europa i år, enligt rapporten. Det kan jämföras med en tidigare prognos, från i maj, där det skissades på en nedgång på 2-4 procent.

Rörelseresultatet föll till 1,65 miljarder dollar för årets tredje kvartal. Det innebär ett vinstras med 69 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Annons

Nedgången var oväntat djup. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 2,07 miljarder dollar.

Även nettovinsten kom in lägre än väntat, med ett ras på 79 procent till 993 miljoner dollar, mot väntade 1,31 miljarder dollar. Men den så kallade ebitda-vinsten var oväntat hög, trots ett fall på 56 procent till 2,66 miljarder dollar.

Försäljningen blev också en positiv överraskning med en nedgång på 6 procent till 19 miljarder. Analytiker hade väntat sig 17,2 miljarder.

Stålleveranserna under kvartalet sjönk 5,6 procent jämfört med kvartalet före, ned till 13,6 miljoner ton. Stålproduktionen ökade samtidigt 2,1 procent till 14,9 miljoner ton.

Järnmalmsleveranserna blev 6,9 miljoner ton under kvartalet och produktionen av järnmalm steg 12 procent till 10,6 miljoner ton.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons