Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spritsugna tjuvarna fler – båttjuvarna färre

Kvarlämnad alkohol, bensintankar och navigationsutrustning – det är vad tjuvarna är mest intresserade av när de stjäl från båtar, visar ny statistik. Samtidigt minskar polisanmälningarna om stulna båtar och båtmotorer.
Brott • Publicerad 4 februari 2023
Stölderna av båtar och båtmotorer minskade i fjol. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

I fjol ökade antalet anmälda stölder från båtar med drygt fyra procent jämfört med 2021. Men antalet anmälningar om stölder av motorbåtar minskade, med hela 34 procent jämfört med året innan, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Regionala skillnader finns. I sydligaste Sverige syns en ökning av anmälda båtmotor- och båtstölder, medan man i de västra delarna såg en minskning av alla anmälda båtrelaterade stölder, skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt SSF är båtstölder ofta beställningsjobb. Många gånger förs båten ur landet direkt efter det att den stulits – och detsamma gäller båtmotorer och annan utrustning.

"Tyvärr finns det inga enkla lösningar för att skydda sig helt. Man måste utgå från de lokala förutsättningarna och hitta tillvägagångssätt för att försvåra för tjuven", säger Rino Carlsson, nationell samordnare för projektet Båtsamverkan, i pressmeddelandet.

Det finns knep för att försvåra för tjuven. Bland annat bör man låsa fast båtmotorn med certifierat lås, stöldskyddsmärka båten och utrustningen samt tömma båten på stöldbegärlig utrustning, tipsar Båtsamverkan.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig definition av brotten.

Fakta: Polisanmälda båtrelaterade stölder i hela landet

Stöld av motorbåt:

2021: 986.

2022: 647, en minskning med 34 procent.

Stöld av båt utan motor:

2021: 436 båtar.

2022: 403, en minskning med 8 procent.

Stöld av båtmotor:

2021: 1 529.

2022: 1 153, en minskning med 24 procent.

Stöld från båt (annat än motor):

2121:1 867.

2022: 1 950, en ökning med 4,4 procent.

Källa: Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons