Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spotify satsar på video

Musiktjänsten Spotifys lanserar en rad nya funktioner för användare och artister på sin plattform.
Videoklipp och sökning efter musik med hjälp av så kallade hashtaggar är några exempel.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2023
Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek hoppas på fortsatt tillväxt med video och nya funktioner på plattformen. Arkivbild
Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek hoppas på fortsatt tillväxt med video och nya funktioner på plattformen. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

I satsningen – som kan ses som det Stockholmsbaserade bolagets svar på Youtubes Shorts" och Tiktok – satsas även på olika sökvägar för användare för att hitta musik, poddar och ljudböcker de gillar och en DJ som bygger på artificiell intelligens.

– Vårt mål är inte att stjäla mer tid. Det är för att hjälpa er att spara tid, säger Spotify-höjdaren Gustav Söderström på länk från Kalifornien, USA.

Korta klipp

Annons

Medgrundaren och vd:n Daniel Ek kallar förändringarna de största sedan Spotify lanserades för mobiltelefoner för tio år sedan.

– Vi vill vara det bästa hemmet för dig att vara oavsett var du befinner dig i din karriär, säger Daniel Ek.

Vissa av förändringarna kommer lanseras omgående, medan andra kommer de närmaste månaderna, enligt Söderström.

Mycket fokus läggs även på att ge Spotifys artister som använder plattformen bättre möjlighet att nå ut till sina fans med turnéplaner och kommersiellt material kopplade till marknadsföringen som kepsar och t-shirts.

"Spotify Clips" blir ett nytt inslag, där artister på 30 sekunder kan presentera sig i videoformat.

"Previews" blir ett annat nytt sätt att konsumera utbudet på Spotify i form av korta klipp som smakprov på en podd, låt eller ljudbok. Tanken är att användarna ska kunna spara ned detta i kataloger i sitt bibliotek för att lyssna eller titta på materialet senare.

Spotify-aktien upp 60 procent i år

Spotify-aktien stiger något på New York-börsen efter nyhetspresentationen. Aktien tillhör redan årets vinnare på New York-börsen, med ett kurslyft på drygt 60 procent till 127 dollar per aktie sedan årsskiftet. Trots detta kurslyft är det långt upp till den historiska toppen för två år sedan på 365 dollar – eller kursen i börsnoteringen för fem år sedan, som låg på 166 dollar

En del av årets kurslyft kom efter ett oväntat starkt bokslut för 2022. Spotify radade i och för sig upp ännu en brakförlust. Men bruttomarginalen på 25,3 procent – som visar hur stor andel av musiktjänstens omsättning som är kvar efter att kostnaderna för verksamheten har dragits bort – blev lite högre än väntat.

Spotify har enligt Daniel Ek i början av 2023 över 500 miljoner användare per månad – upp från 489 miljoner i fjärde kvartalet i fjol.

Aktivistfond har köpt in sig

Ytterligare ett kurslyft kom efter beskedet om att aktivistfonden Valueact Capital Management köpt in sig i Spotify, för snart en månad sedan.

Annons

Valueacts vd Mason Morfit förklarade investeringen med att han ser goda förutsättningar för Spotify att förbättra lönsamheten.

– Bolagets rörelse- och finansieringskostnader exploderade. Nu reder bolaget ut vad som byggts upp för att bevaras och vad som byggdes upp för att det var en bubbla, sade han när affären presenterades i ett tal på Columbia University i New York, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Valueact, grundat 2000, har tidigare investerat i en rad stora bolag för att trycka på för lönsamhetsförbättringar, bland annat storbanken Citigroup, speltillverkaren Nintendo och mediekoncernen New York Times.

Spotify har som många andra teknikbolag på Wall Street varslat om neddragningar i år. Antalet anställda ska enligt ett besked inför förlustrapporten i februari minska med 6 procent eller cirka 600 personer globalt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons