Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Splittrande fråga hamnar i Sveriges EU-knä

Frågan om hur europeiska företag ska stå emot konkurrensen när USA sjösätter megastöd till amerikansk industri har hamnat mitt i Sveriges knä som ny EU-ordförande.
En fråga som splittrar EU-länderna.
EU • Publicerad 16 januari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU:s rådsordförande Charles Michel under en presskonferens tillsammans i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU:s rådsordförande Charles Michel under en presskonferens tillsammans i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson tar emot EU:s rådsordförande Charles Michel i Stockholm på måndagen. På agendan står prioriteringarna för det svenska EU-ordförandeskapet under de närmaste sex månaderna.

EU-länderna blir mer och mer oroade över effekterna av det stödpaket (IRA) som USA lanserat för gröna investeringar i landet. Rädslan är att europeiska företag kommer att hamna på efterkälken, och kanske lockas att etablera sig på andra sidan Atlanten.

Annons

– Det är nödvändigt att EU förblir en attraktiv plats för investeringar, säger Charles Michel.

På toppmötet

Hur EU ska agera blir en av huvudfrågorna på ett extrainsatt EU-toppmöte den 9-10 februari i Bryssel. Enligt Charles Michel, som leder EU:s toppmöten, kommer EU-ledarna att diskutera hur de nuvarande reglerna för statsstöd kan behöva ändras, hur nuvarande fonder kan användas och hur länderna kan visa varandra solidaritet. Alla EU-länder har inte samma ekonomiska resurser att stödja sina företag.

– Jag anser att vi måste agera snabbt för att försvara våra intressen och våra företag. Det är också en möjlighet att stärka vår europeiska konkurrenskraft för framtiden, säger Michel.

Svensk skepsis

På lite längre sikt kan det också bli aktuellt med en ny stödfond. Än så länge har EU-kommissionen inte lagt något skarpt förslag, men frågan splittrar EU-länderna. Inte minst Sverige är tveksamt till att EU lånar upp stödpengar, medan andra länder driver på.

Den svenska regeringen har dock sagt att kortsiktiga åtgärder kan vara nödvändiga för att stötta företag som kämpar med höga energipriser och hög inflation.

– De närmaste månaderna kommer att bli utmanande och testa vår förmåga att tänka både på kort och lång sikt, samtidigt, säger Ulf Kristersson.

Som EU-ordförande driver Sverige inte egna intressen främst, utan ska se till hela unionens bästa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons