Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spelföretagsgrundare döms för grovt bedrägeri

Brott • Publicerad 11 juli 2023
Grundaren och företrädaren för företaget Kambua döms till fängelse för grovt bedrägeri av Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Grundaren och företrädaren för företaget Kambua döms till fängelse för grovt bedrägeri av Malmö tingsrätt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Grundaren och företrädaren för spelföretaget Kambua, en 62-årig man, döms för grovt bedrägeri i 129 fall vid Malmö tingsrätt.

Påföljden är fängelse i sex år och sex månader. Mannen ska också betala cirka 68 miljoner i skadestånd.

Annons

– Mannen har redan från början följt en uppgjord brottsplan och har under sex år systematiskt genom marknadsföring, löften om generös avkastning och en välorganiserad försäljningsorganisation förmått målsägandena att satsa ibland hela livsbesparingar, som sedan gått förlorade. Brotten medför därför ett mycket högt straff, säger Christina Nilsson, rådman vid Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har Kambua marknadsfört en investeringsprodukt som unik och hävdat att den årligen ger avkastning på 25 procent på insatt kapital.

Företaget har marknadsfört sig i hela Norden genom kända sportprofiler och ett stort antal personer har investerat större summor i företaget.

Men när investerare begärt att få sin utlovade avkastning har de bara fått tillbaka en del av pengarna, eller inga pengar alls.

Åklagaren har hävdat att hela verksamheten i Kambua varit ett investeringsbedrägeri och att det inte funnits någon unik investeringsprodukt.

Mannen förnekar brott och hävdar att investeringarna skett som utlovats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons