Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spannmål kan lämna Ukraina under morgonen

Det första fartyget med ukrainskt spannmål kan lämna hamnen i Odessa under måndagsmorgonen, uppger turkiska myndigheter.
Ukraina • Publicerad 1 augusti 2022
En vakt vid ett fartyg med spannmål i Odessas hamn i fredags.
En vakt vid ett fartyg med spannmål i Odessas hamn i fredags.Foto: David Goldman/AP/TT

"Fraktfartyget 'Razoni', som seglar under sierraleonsk flagg och är lastat med majs, lämnar hamnen i Odessa med kurs mot Libanon", meddelar det turkiska försvarsdepartementet.

Enligt uppgifterna skulle fartyget lämna hamnen klockan 07.30 svensk tid och fler laster ska följa.

Annons

Razoni kan lasta uppemot 30 000 ton, enligt sajten Marine Traffic.

Överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland kom för över en vecka sedan och slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Närmare 25 miljoner ton vete och andra spannmål har suttit fast i ukrainska hamnar, som blockeras av ryska stridsfartyg och minor som placerats ut av Kiev för att hindra en attack från havet.

Ukraina är i vanliga fall en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men exporten har i stort sett helt stått stilla sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons