Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spänd väntan på utspel under ryska segerdagen

Segerdagen i Ryssland ses som en dag då landet gärna vill kunna visa upp framgångar i Ukraina.
Spekulationerna är många kring vad som väntar. En del bedömare befarar att president Vladimir Putin kommer att tillkännage en utvidgning av kriget.
Ryssland • Publicerad 9 maj 2022
Ryskt artilleri längs med paradgatan Tverskaja i Moskva förra veckan, på väg till en repetition inför segerdagens firande i huvudstaden. Militärparaden ska hållas på Röda torget under måndagen.
Ryskt artilleri längs med paradgatan Tverskaja i Moskva förra veckan, på väg till en repetition inför segerdagens firande i huvudstaden. Militärparaden ska hållas på Röda torget under måndagen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Raketartilleri i S:t Petersburg förbereder sig på söndagen inför en parad i staden.
Raketartilleri i S:t Petersburg förbereder sig på söndagen inför en parad i staden.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Den ryska segerdagen brukar firas storslaget med pampiga militärparader och ceremonier, men inte väcka särskilt stor uppmärksamhet utanför landets gränser.

I år är det annorlunda. Med anledning av kriget i Ukraina väntar världen spänt på vad president Vladimir Putin kommer att presentera. Detta trots att utrikesminister Sergej Lavrov nyligen tonade ned högtidsdagens betydelse för kriget.

Annons

Flera bedömare tror att det kan komma besked från Vladimir Putin under det tal han väntas hålla, om en delseger i staden Mariupol eller kanske en upptrappning av offensiven. Andra ser det inte som troligt att presidenten ska meddela något av betydande substans.

Parad i Mariupol?

I fredags skrev Storbritanniens försvarsdepartement i sin underrättelseanalys att de förnyade försöken att helt inta Mariupol troligtvis är kopplade till segerdagen och "Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina".

Enligt ukrainska uppgifter planerar Ryssland att hålla en militärparad i staden, som till stor del har blivit förstörd under den långvariga ryska belägringen. Enligt uppgifterna har den ryska regeringen skickat en person till staden för att ansvara för planeringen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Mariupol kommer att bli ett centrum för 'firande'", skriver Ukrainas militära underrättelsetjänst i ett uttalande.

Ryssarna vill enligt uppgifterna visa upp en bild av invånarnas "glädje" när de träffar ockupanterna och gator i staden rensas därför från "bråte, kroppar och oexploderad ammunition".

Nationalistiskt färgad

Det ryska firandet under måndagen väntas hållas i mindre skala än de senaste åren, med bland annat färre deltagande markstridsfordon och stridshelikoptrar. De modernaste ryska stridsplanen uppges helt saknas i årets parad.

Segerdagen firas med anledning av årsdagen av Nazitysklands kapitulation i andra världskriget. Under Putins tid vid makten har dagen blivit allt mer nationalistiskt färgad.

Fakta: Segerdagen i Ryssland

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras, men dessa är en krympande skara.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons