1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sommarlovets viktigaste uppgift: Att rädda världen

Sommarlovet har precis börjat. Nu väntar en hel sommars skräpletning för tre tjejer som har tagit strid för klimatet och som har ett tydligt budskap till världens ledare: Skärp er och bestäm vad som måste göras!
Nu väntar ett helt sommarlov och massor med tid att leta skräp för Vega Blanc, 12, Edith Blanc, 10, och Sonja Magnusson, 10. De börjar på Verkö och fortsätter ut i världen. Och de kommer inte att sluta kämpa för miljön och klimatet.
Foto: Staffan Lindbom

De kallar sig ”Rädda världen med oss” och de är förvånansvärt pålästa för att vara så unga.

Vega Blanc, 12, hennes syster Edith, 10, och kompisen Sonja Magnusson, 10, har full koll på att vi flyger för mycket, köper mat som har transporterats över hela jordklotet och slänger det som vi inte orkar äta upp. Dessutom fyller vi våra garderober med nya kläder som ökar klimathotet. Och vi skräpar ner något alldeles förfärligt.

Men Verkötjejerna nöjer sig inte med att bara prata om alla farliga utsläpp, plasten som hittats på botten av världens djupaste hav och djurarter som dör ut. De agerar. Och det ibland ganska tufft.

Som häromhelgen då Sonjas familj var i Göteborg och hon stegade fram till några gubbar som drack öl på en bänk. Flaskorna slängde de på marken och på 10-åringens fråga varför de gjorde så, svarade de att det ändå inte var någon pant på dem.

– Då sa min farmor att de skulle skämmas som lät ett litet barn städa efter dem. Det var coolt. Min farmor jobbar på Kustbevakningen och hon är med och rensar i havet. Hon är en hjälte.

En annan förebild är så klart Greta Thunberg.

– Greta är världens viktigaste person. Hon är en sådan som får världens ledare att lyssna. Vi ska skriva till henne och fråga om hon behöver hjälp, säger Edith.

Om det sedan händer något konkret är mindre säkert. Vega är besviken på alla politiker som säger att klimatet är den viktigaste frågan och sedan inte gör något.

– De vet att det kommer ta lång tid att förändra världen, och de har inte den tiden eftersom de redan levt så länge. Det är nog därför som de inte gör något. Men de måste ta upp den frågan och tala om för alla andra hur de ska göra, eftersom människor lyssnar mer på dem än på barnen.

Sverige må ligga bra till vad gäller nedskräpning. Men börjar man, som Vega, Sonja och Edith har gjort, att leta skräp - då hittar man hela tiden mer.
Foto: Staffan Lindbom
quote
Greta är världens viktigaste person. Hon är en sådan som får världens ledare att lyssna. Vi ska skriva till henne och fråga om hon behöver hjälp”

– Men vi har tid på oss och vi är inte sådana som ger upp. Vi har bestämt oss. Vi vill ha en framtid och att naturen och jorden inte får dö, säger Sonja, som tillsammans med sina kompisar drömmer om att resa ut i världen för att hjälpa andra länder att rensa bland all plast som ligger och skräpar och som till slut hamnar i havet.

Men även om Sverige ligger i framkant finns det massor att göra här. Det var också så tjejernas klimataktivism började.

– När man börjar plocka så ser man ännu mer skräp. Det gör mig arg och ledsen. Jag förstår inte varför man slänger saker i naturen säger Sonja.

– För även om man tänker att det inte gör något att jag slänger en liten påse eller så, blir det jättemycket om alla tänker så, säger Edith.

För några månader sedan började Sonjas mamma Hélena märka av dotterns miljö- och klimatintresse. Allt som oftast hittade hon skräp i 10-åringens skolväska. Och hon började få bakläxa av sitt eget barn, vars senaste krav är att hon bara vill ha kläder som är återanvända.

Det har fått henne att tänka till ordentligt. Nu använder familjen Magnusson bilen mycket mindre och pratar om hur de kan bli klimatsmartare.

– Vi vuxna lär våra barn många saker, men här är det barnen som inspirerar oss, säger Hélena.

För henne är det viktigt att prata om källkritik och hur man tar på att informationen verkligen stämmer. Som vuxen vill hon också ha koll på dotterns engagemang så att det inte går överstyr. Till exempel vad gäller maten.

– Men samtidigt tycker jag att det är bra att barnen engagerar sig och att de har så roligt under tiden. Den här sommaren kommer de att minnas.

Sedan är det ju viktigt att man gör andra saker på sitt sommarlov också.

Bada till exempel. Men vem vet, familjen Magnussons kanske också åker med tåg på semester framöver, som systrarna Blanc ska göra. Deras familj ska åka på en Sverigeresa i sommar. Och Vega kan nöjt konstatera att eftersom hennes föräldrar alltid åker tåg, blir det med det färdsättet.

– Det ska bli så spännande. Det känns helt rätt, säger Edith.

Läs mer

Olofström

Olycka: Moped med två personer har vält

Storgatan är nu öppen för trafik igen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.