Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Somalia: Nygammal president vinner segdraget val

Expresidenten Hassan Sheikh Mohamud har efter flera röstningsomgångar valts till Somalias nye president.
Somalia • Publicerad 15 maj 2022
Den tidigare somaliske presidenten Hassan Sheikh Mohamud, i mitten, valdes på söndagen till landets nya president. Hassan Sheikh Mohamud var Somalias president mellan 2012 och 2017.
Den tidigare somaliske presidenten Hassan Sheikh Mohamud, i mitten, valdes på söndagen till landets nya president. Hassan Sheikh Mohamud var Somalias president mellan 2012 och 2017.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Beskedet kom sent på söndagskvällen efter att landets parlamentsledamöter under dagen samlats för omröstning vid Mogadishus flygplatsområde.

Det var när den tills nu sittande president Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod gick ut i februari 2021 som Somalia försattes i politisk kris.

Annons

Ingen efterträdare hade utsetts, delvis på grund av det dödliga våldet som pågår i landet, men även på grund av en maktkamp mellan presidenten och premiärminister Mohamed Hussein Roble, som för övrigt även är svensk medborgare. Presidentens ovilja att träda tillbaka ledde bland annat till gatustrider i Mogadishu.

President Mohamed, känd under namnet Farmajo, hade hoppats vinna en till mandatperiod, men till slut – efter tre valomgångar under söndagen – föll valet på Hassan Sheikh Mohamud. Också han är tidigare somalisk president och innehade ämbetet mellan 2012 och 2017.

Omvärlden har tryckt på för att få till stånd presidentvalet eftersom man oroas över att andra svåra problem att ta itu med – som kampen mot jihadisterna i extremiströrelsen al-Shabaab – annars sinkas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons