Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Solkungsfest för Charles väcker franska känslor

Pampigt och vackert – men världsfrånvänt och provocerande? När nu kung Charles sent omsider kommer på brittiskt statsbesök i Frankrike, väcker Emmanuel Macrons planerat överdådiga mottagande på "solkungen" Ludvig XIV:s slott starka känslor.
Frankrike • Publicerad 20 september 2023
Spegelsalen på Versailles. Renoveringen för snart 20 år sedan kostade motsvarande 215 miljoner kronor.
Spegelsalen på Versailles. Renoveringen för snart 20 år sedan kostade motsvarande 215 miljoner kronor.Foto: Jacques Brinon/AP/TT
Ett tidigare möte mellan Charles, då kronprins, och Emmanuel Macron. Bild tagen då den franske presidenten hälsades välkommen till London i juni 2020.
Ett tidigare möte mellan Charles, då kronprins, och Emmanuel Macron. Bild tagen då den franske presidenten hälsades välkommen till London i juni 2020.Foto: Jonathan Brady/pool/AP/TT
Drottning Elizabeth och president Pompidou under det fem dagar långa statsbesöket i maj 1972.
Drottning Elizabeth och president Pompidou under det fem dagar långa statsbesöket i maj 1972.Foto: AP/TT
Spegelsalen då Versaillesfreden skulle undertecknas den 28 juni 1919.
Spegelsalen då Versaillesfreden skulle undertecknas den 28 juni 1919.Foto: AP/TT

Resan skulle egentligen ha ägt rum i mars. Redan då smiddes planerna på en riktigt pampig bankett med hundratals gäster i slottet Versailles hjärta, Spegelsalen – ett av världens dyrbaraste och mest berömda rum.

Men oroligheter i stora delar av Frankrike, i protest mot president Macrons omläggning av pensionssystemet, satte stopp i våras. Först ställdes statsbanketten in, sedan avblåstes hela den brittiske kungens besök.

Kritik väcks

Annons

Nu är det dags för ett nytt försök, sedan protestläget på de franska gatorna lugnat ned sig. Men när bilderna på Versailles överdådiga interiörer åter kablas ut över Frankrike och världen väcks även kritiken mot Macron till liv. I sociala medier liknas presidenten vid den världsfrånvände "solkungen" Ludvig XIV, med innebörden att de höga ledarna inte har en aning om hur svårt vanligt folk har det.

Jämförelsen stärks av att dagens statschefer nu ska kalasa i samma salar som 1600-talsmonarken.

– Den här bilden, i det här sammanhanget, är uppenbarligen riktigt skadlig för Emmanuel Macron, även om det finns diplomatiska skäl bakom som också spelar in, säger Benjamin Morel, lektor i offentlig rätt vid Université Paris-Panthéon-Assas, till nyhetsbyrån AFP.

– Datumet är inte bra, bilden är inte bra, tillägger han, syftande på att dessa septemberdagar associeras till väldigt grymma och blodiga händelser under franska revolutionen 1792.

Något för alla

Å andra sidan pressas alltså Macron av diplomatiska hänsyn, såsom att kung Charles förväntar sig att få gå i sina företrädares fotspår. Hans mor Elizabeth II togs emot på Versailles flera gånger, bland annat av president Georges Pompidou 1972.

För palatset utanför Paris blir Charles besök ett avbräck, eftersom det innebär att området kortvarigt stängs för vanliga besökare. Men chefen Catherine Pégard pekar på att detta visar att slottsområdet har något för alla.

– Franska barn kommer hit med skolan, den brittiske kungen hälsar på, men även turister från Asien som kanske kan mindre av historien bakom, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Fakta: Versailles och spegelsalen

Det franska kungliga slottet är ett av världens mest kända. Och största – i dag består palatset av 2 300 rum, med en sammanlagd yta av 63 154 kvadratmeter. Som jämförelse uppges Buckingham Palace i London ha knappt 800 rum och Kungliga slottet i Stockholm drygt 600.

Versailles är döpt efter det samhälle som ligger bredvid, numera en förort till Paris. Palatsets upprinnelse var att Ludvig XIII (kung 1610–1643) jagade i området, och 1623 beordrade bygget av en jaktstuga vid den lilla byn.

Sonen Ludvig XIV (kung 1643–1715) lekte där som pojke, och blev sedan den som byggde ut anläggningen till ett överdådigt palats och säte för franska hovet.

Spegelsalen är ett av Versailles finaste och pampigaste rum. Den är över 750 kvadratmeter stor, med 12 meters takhöjd.

Spegelsalen är full av historiens vingslag: Ludvig XIV undertecknade Freden i Nijmegen (1678) här, och sedan skrevs både fredsavtalet efter fransk-tyska kriget (1871) och Versaillesfreden efter första världskriget (1919) under i salen.

När Spegelsalen (Galerie des Glaces) renoverades på 00-talet slutade notan på 12 miljoner euro, vilket i dagens penningvärde motsvarar över 215 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons