Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sökjätten väntas redovisa vinstlyft

Nu är dags för Google-ägaren Alphabet att lägga korten för pandemiåret 2020 på bordet och blicka framåt.
Alphabet väntas redovisa både vinst- och intäktslyft för fjärde kvartalet.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2021
Google är en världsledande sökmotor och ägs av Nasdaqnoterade Alphabet, baserat i Mountain View, Kalifornien. Arkivbild
Google är en världsledande sökmotor och ägs av Nasdaqnoterade Alphabet, baserat i Mountain View, Kalifornien. ArkivbildFoto: Matt Rourke AP/TT

Precis som resten av techsektorn lyfte Alphabet-aktien kraftigt i fjol, upp med nästan 31 procent. Aktien har fortsatt uppåt i år, med cirka 4 procent, men det har varit en del turbulens på vägen.

Och de flesta börsmäklare har köprekommendation på aktien trots detta.

Molntjänster i fokus

Annons

Inför rapporten mullrar det som vanligt ute i världen, där mediebolag försöker få ersättning för det innehåll Googleanvändarna får från dem. Annars är molntjänster i fokus, trots att i runda slängar 80 procent av intäkterna kommer från Googles stora andel av den globala annonsmarknaden.

Googles molntjänst är ett försök för sökmotorgiganten att diversifiera produktutbudet. Men det kostar på och bolaget ställs med detta i direkt konkurrens mot segmentets stora spelare: Microsoft och Amazon.

Marknaden hoppas i bokslutet få lite mer kött på benen för att kunna analysera hur det går med lönsamheten i molnsatsningen. Tidigare har det i princip bara redovisats intäkter från detta segment.

Alphabets vinst, där även Youtube ingår, väntas öka till 15:98 dollar per aktie enligt snittprognosen på marknaden. Det kan jämföras med 15:35 dollar per aktie ett år tidigare.

Intäkterna i fjärde kvartalet beräknas lyfta 15 procent till drygt 53 miljarder dollar.

Alphabets bokslut för pandemiåret kommer på tisdagskvällen svensk tid.

Våg av turbulens

Det är inte ens fyra veckor efter det att Youtube fattade det omstridda beslutet att liksom Facebook och Twitter stänga av USA:s dåvarande president Donald Trump efter en våldsam attack mot kongressen i USA av en mobb bestående av Trumpanhängare.

En våg av turbulens sveper samtidigt över marknaden, sedan småsparare samordnade via sociala nätverk som Reddit börjat attackera hedgefonders positioner i en lång rad aktier och även på råvarumarknaden.

Turbulensen satte sin prägel på börshandeln på Wall Street förra veckan, som blev den sämsta börsveckan sedan oktober 2020 – med kursnedgångar för rapporterande tungviktare som elektroniktillverkaren Apple och elbilsjätten Tesla.

Fakta: Tungviktare på Wall Street rapporterar

Rapportsäsongen i USA tog fart ordentligt förra veckan, med rapporter från bland andra Microsoft, Apple, Facebook och Tesla.

I veckan fortsätter det. Här är några rapporter från stora bolag noterade på Wall Street att hålla utkik efter de närmaste dagarna:

Tisdag 2 februari: Alibaba, Alphabet, Amazon, Electronic Arts, Exxon Mobil, Pfizer

Onsdag 3 februari: Biogen, Spotify, Qualcomm, Ebay, Paypal

Torsdag 4 februari: Bristol-Myers Squibb, Ford, Timken, International Paper

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons