Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hopp om att hitta överlevare i Nepal "noll"

Nepal är i sorg efter söndagens våldsamma flygkrasch. Under måndagen har landet utlyst en nationell sorgedag.
Under måndagen har flygdata från planet hittats, men det är ännu oklart vad som orsakade olyckan som tros ha krävt 72 liv.
Nepal • Publicerad 16 januari 2023
Räddningsarbetare vid vraket av det förolyckade flygplanet i Pokhara på måndagen.
Räddningsarbetare vid vraket av det förolyckade flygplanet i Pokhara på måndagen.Foto: Anish Bhattarai/AP/TT
En kvinna gråter när kvarlevorna efter hennes släkting anländer till ett sjukhus i Pokhara efter söndagens flygkrasch.
En kvinna gråter när kvarlevorna efter hennes släkting anländer till ett sjukhus i Pokhara efter söndagens flygkrasch.Foto: Yunish Gurung/AP/TT
Räddningsarbetare bär en bår med ett offer för flygolyckan.
Räddningsarbetare bär en bår med ett offer för flygolyckan.Foto: Yunish Gurung/AP/TT
Flygplanet kraschade i staden Pokhara i centrala Nepal.
Flygplanet kraschade i staden Pokhara i centrala Nepal.Foto: Johan Hallnäs/TT

Minst 69 av de 72 personerna ombord omkom när flygplanet störtade i en brant ravin, slogs i spillror och fattade eld intill staden Pokhara i centrala Nepal på söndagen. Vid sjukhuset i Pokhara och flygplatsen i huvudstaden Katmandu, varifrån flyget lyfte, väntar oroliga familjemedlemmar på information om sina nära och kära.

Men tiden rinner sakta ut och sökandet efter de tre saknade har avbrutits för natten.

Annons

– Vi ber för ett mirakel. Men hoppet att hitta överlevande är noll, säger en lokal tjänsteman.

Raj Dhungana, farbror till en 23-åring som befann sig ombord planet, säger att hela familjen är i sorg efter nyheten om hennes död. Han beskriver sitt syskonbarn som en ung, talangfull kvinna, som vid sidan av studierna i Katmandu drev både en makeup-studio och en digital affärsverksamhet.

Flygdata från planet har hittats, liksom ljudupptagningar och ett filmklipp som en av passagerarna spelade in på sin mobiltelefon strax före och under kraschen. Det finns även uppgifter om att flygplanets svarta låda har återfunnits, men det har inte bekräftats.

Hörde rop på hjälp

Den bergiga terrängen har försvårat räddningsarbetet. Soldater med bårar har fått fira sig ner i en 300 meter djup ravin för att hämta upp kvarlevorna av de förolyckade flygpassagerarna. Tjock rök och en våldsam eldsvåda hindrade dessutom de första räddningsförsöken.

– Lågorna var så heta att vi inte kunde komma i närheten av vraket. Jag hörde en man ropa på hjälp, men på grund av lågorna och röken kunde vi inte hjälpa honom, säger Pokharabon Bishnu Tiwari som var bland de första på plats efter kraschen.

Räddningsarbetet har dessutom försvårats av kraftig dimma.

Dyster flyghistorik

Flygplanet kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara, en populär turistort i Nepal och porten till det välbesökta bergsmassivet Annapurna. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, enligt flygbolaget Yeti Airlines: 57 nepaleser, fem indier, fyra ryssar, två sydkoreaner och en var från Argentina, Irland, Australien och Frankrike.

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom olyckan. Ett ögonvittne beskriver hur planet började snurra våldsamt i luften efter att det påbörjat sin nedstigning. Därefter föll planet med nosen först och kraschade ner i ravinen.

Det bergiga landet i Himalaya har en dyster historik gällande flygsäkerhet. Sedan 1946 har det inträffat 42 dödliga flygolyckor i landet, enligt organisationen Flight Safety Foundations statistik. Söndagens krasch är den dödligaste sedan 1992, då samtliga 167 personer ombord ett flygplan från Pakistan International Airlines omkom när planet kraschade in i ett berg i närheten av Katmandu.

Fakta: Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022: 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018: 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014: 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012: 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992: Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992: Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons